Стоянов: Надявам се прегръдките на Меркел и Макрон с България наистина да изразяват някакви конкретни действия в полза на българската икономика

16 май 2018  |   0 коментара

Коментар на Атанас Стоянов, народен представител и заместник-председател на ВМРО, за предаването „Европа сутрин“ по телевизия „Европа“.

Основният двигател за т.нар. „Пакет мобилност“ това е президентът Макрон. Това е негово предизборно обещание. Той се опитва за изпълни ангажиментите, които е поел към своите избиратели, но в случая неговите ангажименти са против българските интереси и най-вече против интересите на българските превозвачи, заяви народният представител.

В момента около 120 хил. са пряко засегнатите българи. Това е много важен въпрос, защото този бизнес осигурява може би една пета, което е 17-18% от БВП на България. Този въпрос категорично трябва да бъде поставен при срещата на лидерите на Европа.

Атанас Стоянов отбеляза, че срещу страните от Източна Европа стои и икономическото лоби на Германия, Франция, Италия, Холандия, Скандинавските страни. Този изключително важен икономически въпрос трябва да бъде решен с политически лостове и инструменти. И още преди да се пристъпи към гласуване в Европейския парламент, ние трябва да предприемем множество действия от наша страна, за да не се случи така, че мачът да бъде решен предварително. Защото на този етап изглежда точно така, все едно всичко вече е решено. Нашите български представители в ЕП, както и ние като народни представители, трябва да влезем в проблема и да търсим неговото решение, категоричен бе пътриотът.

Стоянов заяви, по думите му, че България трябва да отстоява нашата позиция пред Съвета на Европейския съюз, защото там имаме тежест, освен с нашите ясни икономически и политически аргументи, там наистина министър Московски трябва да изрази нашата позиция, която кореспондира с позициите на немалко страни от ЕС.

Така, както и Меркел, и Макрон идват тук и се прегръщат и изразяват своята позиция, че България е важна за ЕС, сега е моментът Западна Европа да обърне икономическо лице и към България и да влезе в положение, защото това пряко касае българската икономика. Надявам се тези прегръдки да не са само от кутроазия и от учтивост, а наистина да изразяват някакви конкретни действия в полза на българската икономика.

Ние предлагаме мораториум, отлагане на приемането на тези рестриктивни мерки, допълни още народният представител.

Тежък е казусът с АЕЦ Белене, коментира още Атанас Стоянов. Ще подкрепим отпадането на мораториума, като единственото условие е българската страна да няма финансов ангажимент при разговора с евентуалните инвеститори. С отпадането на този мораториум България и българското правителство ще бъдат двигател на тези преговори, те ще търсят стратегически инвеститор. Когато се искат 10 млд. лева за АЕЦ Белене, държавата трябва да търси инвеститор, защото тя не може да поеме този икономически товар. И държавата ще трябва да каже условията, при които този инвеститор ще влезе да инвестира в България, добави още той.

Целия коментар може да проследите във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *