Стотици почетоха Мара Бунева в Скопие

Стотици почетоха Мара Бунева в Скопие

11 януари 2015  |   0 коментара

За поредна година в центъра на Скопие се стекоха стотици хора, за да почетат паметта на българската революционерка Мара Бунева, дала живота си, за да защити правата на своите братя и сестри българи, станали жертва на сръбския окупатор на Вардарска Македония.

На 13 януари 1928 г. Мара Бунева изпълнява смъртна присъда над сърбина Велимир Прелич, известен сатрап и полицейски функционер, основна фигура в Скопския студентски процес от декември 1927 г. По негова заповед подсъдимите са подложени на жестоки изтезания - стягане на главите, чупене на ръцете и дори заравяне живи заради българското си самосъзнание. Бунева разстрелва Прелич в центъра на Скопие, след което се прострелва в гърдите. „

И днес, 87 години по-късно, стотици членове и симпатизанти на ВМРО от Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца и София, подкрепени от Българския културен клуб Скопие, както и българи от цяла Македония и от Западните покрайнини, сведоха глава пред подвига на Бунева.

В църквата „Свети Димитър“ бе отслужена панихида за героинята, а след това шествие достигна до каменния мост на река Вардар, където бе поставена за пореден път плоча в памет на Бунева. Сред дошлите да отдадат почит към делото на Мара Бунева бяха председателят на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, народни представители от Патриотичния фронт.

Честванията протекоха при засилени са мерките за сигурност в македонската столица. 

Вижте снимки тук >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *