Стотици в Сливен: Аз не съм кайма!

Стотици в Сливен: Аз не съм кайма!

01 април 2015  |   1 коментар

Стотици българи се събраха на протеста под надслов „Аз не съм кайма”, който се проведе във вторник в Сливен. Той бе организиран в социалните мрежи от гражданското сдружение „Св. Георги Победоносец“ като отговор на дискриминационните, насаждащи омраза думи на малолетни цигани. Припомняме, че репортаж на Нова телевизия показа група циганчета от сливенския квартал „Надежда“, които скандираха „Българите на кайма“, „Българите на сапун“.

Случката за пореден път наелектризира напрежението и отново даде повод за коментари по Циганския въпрос.

В протеста участваха представители на ВМРО от Бургас и Сливен, както и от сливенската структура на НФСБ.

Протестиращите граждани бяха категорични, че мероприятието не е срещу циганския етнос, а срещу порочната практика за нуждите на някои политически сили да се създава електорат с купени гласове.

Областният лидер на ВМРО – Бургас Георги Дракалиев, който е член и на националното ръководство на партията, коментира, че гетоизирането на определени групи хора няма да доведе до нищо добро. Умишленото държане на тези хора в изолация и неграмотност, без работа и легален начин на препитание, спомага единствено за отделянето им и води до престъпност, смята Дракалиев. По думите му циганите вече живеят в свои собствени малки държави на територията на България, в които важи единствено закона на гетото и външни не са добре дошли.

Адвокат Момчил Пантелеев от организаторите на протеста представи исканията на събралите се хора:  „Да се налага върховенството на закона. Всеки да упражнява своите права, но и да изпълнява своите задължения; за всяко нарушение да има справедливо възмездие; партиите да прекратят порочната практика на държане на гласоподаватели в зависимост; равенство пред закона на всички.“

В Районна прокуратура – Сливен вече е внесен сигнал за заснетите в репортажа малолетни, които скандират „Българите на кайма!” и се настоява да бъде образувана прокурорска преписка за извършено престъпление по чл.162 от НК – за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Коментари

  • Svetoslav

    април 02, 2015 в 10:43

    Neka za6titim Balgarskoto...

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *