Стефан Послийски с въпроси към кмета относно Пловдив - Европейска столица на културата

Стефан Послийски с въпроси към кмета относно Пловдив - Европейска столица на културата

25 ноември 2019  |   0 коментара

Питане до кмета на Пловдив внесе общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски, в което засяга въпроси и иска отчет по изпълнението на проектите през 2019 г. във връзка с Пловдив - Европейска столица на културата.

От ВМРО винаги сме подкрепяли проекта, дори в най-противоречивите моменти от неговата подготовка и изпълнение, не само защото битката за титлата започна именно в мандата на Славчо Атанасов, а и понеже смятаме, че това е морален дълг на всеки отговорен пловдивчанин. Ето защо няма да коментираме качеството на организираните събития, което нерядко беше меко казано спорно, но ще изискаме от Вас информация относно бъдещето, пише Послийски.

Съветникът смята, че след края на годината Община Пловдив следва да направи самооценка и да се осъществи мониторинг на програмата и дейностите, свързани с нея, както и да се докаже устойчивост, тоест готовност на града да остане една от културните столици на Европа, какъвто всъщност винаги е бил. Все пак обаче хубавите думи трябва да бъдат подкрепяни с доказателства, делата – с ефективни резултати, а добрите намерения – с осигурено финансиране, посочва той.

Въпросите, които отправя към кмета Здравко Димитров, съветникът от ВМРО и на които настоява да получи писмен, са:

  1. Как оценявате провеждането на културната програма в рамките на изтичащата 2019 г. и в достатъчна степен според Вас ли се реализираха проектите, свързани например с река Марица и острова Адата, Тютюневите складове, кино „Космос“?
  2. Не Ви ли притеснява неизпълнението не само на част от културната програма, но и на капиталовите обекти, свързани с културата и облагородяването на градската среда – Зоопаркът, заложен в програмата за 2019-а, така и не отвори врати, Концертна зала в бившия Партиен дом не претърпя планирания в Апликационната книга ремонт, изграждането на зала „Колодрума“ излезе в пъти по-скъпо от първоначално декларираното, а събитията, които се случиха в нея, се броят на пръсти.
  3. По данни на министър Николина Ангелкова, огласени наскоро, инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата“ е успяла да увеличи чуждестранните туристи, дошли в България през август тази година, с 1%. Самият град Пловдив е привлякъл 6,5% повече посетители за първите 8 месеца на 2019 г. спрямо същия период на предходната година. Подобен ръст на туристите не е ли притеснително малък в сравнение с очакваното?
  4. Успява ли според Вас общинската фондация „Пловдив 2019“ да изпълни бюджета от над 38 милиона евро, който беше заявен към момента на спечелването на титлата?
  5. Като кмет на Община Пловдив ще предприемете ли мерки във връзка с извънредно строгите критерии, по които културните оператори на практика ще могат да получат финансиране в рамките на наградата от 1,5 млн. евро, предоставена на Пловдив като Европейска столица на културата, след като срещу правилата протестират значителна част от творците?
  6. Колко време след края на 2019 г. ще съществува фондацията „Пловдив 2019“ и с каква издръжка? Община Пловдив ще продължи ли да осигурява финансиране за културни събития над обичайното, както е през последните години?
  7. По какъв начин „Пловдив 2019“ ще извърши мониторинг и оценка на изтеклата 2019 г., за да може да се съди за резултатите от изпълнението на програмата? Очаква ли се ЕК да осъществи някакво оценяване на Пловдив?

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *