Стефан Послийски посрещна българчета от Босилеград в Пловдив

Стефан Послийски посрещна българчета от Босилеград в Пловдив

11 юни 2018  |   0 коментара

По предложение на общинския съветник и председател на ВМРО в област Пловдив Стефан Послийски Общината задели средства за една благородна и родолюбива инициатива, имаща за цел да запознае българчета от Босилеград с културната столица на България.

41 деца от българската общност в Босилеград (Западните покрайнини), Сърбия, посетиха Пловдив на 9 и 10 юни.

В Пловдив групата бе посрещната от общинския съветник Стефан Послийски, който е и инициатор на тази изява:

Изключително радостен съм да посрещна в Пловдив българи, живеещи извън пределите на днешна България, и да им дам възможност да се запознаят с корените на българската култура и постиженията на техните предци. В днешния свят на разделение и разединение, българите трябва да сме единни и да отстояваме традициите, които са ни запазили през вековете като нация.

Народният представител и член на националното ръководство на ВМРО Александър Сиди също поздрави децата за добре дошли.

Те бяха посрещнати на Римския стадион от Рая Маринова – заместник-директор на Общински институт „Старинен Пловдив“. Маринова подари на всички деца торбички с рекламни материали, посветени на богатата история и многовековна култура на най-стария жив град в Европа, както и сувенири, свързани с предстоящото голямо събитие Пловдив – Европейска столица на културата - 2019.

След като изгледаха специално организираната за тях прожекция на 3D филм в Римския стадион, децата бяха поети от професионални гидове, които им показаха емблематичните места и културно-исторически забележителности на град Пловдив. В Стария град гостите от Босилеград  посетиха събитие на Сдружение „Духовно огледало“, част от програмата на Празниците на детето, където бе представена „Панорама на младежкото творчество – Пловдив 2018“. Програмата включваше множество творчески ателиета, изложби, музикални и танцови изпълнения в пространството около къща-музей „Златю Бояджиев“.

Пак в Стария град, наред със забележителностите, децата разгледаха изложба на рисунки на свои връстници, участвали в трите национални конкурса за рисунка „Носиите“, част от проекта на „Съюз Духовно възраждане – България“ – „Деца на бъдещето“.

Във всеки обект по маршрута гостите от Босилеград и участниците в Празниците за деня на детето в Стария град си направиха общи снимки за спомен.

Тази инициатива бе осъществена благодарение на съвместните усилия на Държавната агенция за българите в чужбина, Община Пловдив и Сдружение „ГЛАС“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *