Стефан Балабанов с обръщение по повод Деня на Тракия

Стефан Балабанов с обръщение по повод Деня на Тракия

26 март 2020  |   0 коментара

Днес ние честваме Деня на Тракия, който съчетава в себе си както великата гордост и слава от победата, така и скръбта по загиналите и прогонени българи, както и за загубата на тяхното имущество и изконни български земи. 

Председателят на областния комитет на ВМРО за Пазарджик Стефан Балабанов се обърна към хората по повод днешния ден – 26 март – Ден на Тракия.

Ето и цялото обръщение:

Уважаеми сънародници, 26-и март е една от най-славните и велики дати в нашата история. Денят, в който „непревзимаемата“ Одринска крепост падна и българското знаме се развя над града. Това е една от най-славните победи на българската армия, донесла възхищението на целия свят от бойния ни дух. Победата увенчава с успех вековния стремеж за свобода на тракийските българи. Стремеж, който няколко месеца по-късно бива попарен, и блян, който остава неосъществен заради най-жестокия геноцид и етническо прочистване в историята на човечеството. Разорението на тракийските българи от турската армия и башибозук, обезбългарил одринска Тракия, е трагедия, която оставя своя отпечатък върху наследниците на оцелелите българи и на всички нас.

Днес ние честваме Деня на Тракия, който съчетава в себе си както великата гордост и слава от победата, така и скръбта по загиналите и прогонени българи, както и за загубата на тяхното имущество и изконни български земи. Това е и ден за равносметка за направените грешки и изпуснати възможности, който всички трябва да помним и почитаме.

Днес ние сме в извънредно положение, но нека вземем сила от духа на нашите предци, с която сила те са постигали славни победи и са издържали на съкрушими нещастия.

Пожелавам здраве на всички, бъдете силни и единни, за да победим невидимата заплаха, която е надвиснала над нас!

Стефан Балабанов - председател на областния комитет на ВМРО - БНД в област Пазарджик

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *