Стефан Балабанов: Намалихме броя на загиналите на пътя с 10%

Стефан Балабанов: Намалихме броя на загиналите на пътя с 10%

08 юли 2019  |   0 коментара

Благодаря от името на България към ЕК за постоянната подкрепа, която ни оказва за пътната безопасност в страната ни. Тя изисква взаимодействието на много институции. Страната ни работи активно за намаляване на жертвите по пътя. Въпреки това пътнотранспортната обстановка в страната изисква повече и се търсят нови възможности за достигането на заложените високи стандарти в ЕС по отношение на намаляването на жертвите по пътищата.

Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов по време на конференция „SMART политики за превенция на шофирането под въздействие на алкохол, проведена под егидата на Представителството на Европейската комисия в България, предаде репортер на „Новини.БГ“.

По време на конференцията бяха споделени опит и добри практики за опазване живота и здравето на хората, участващи в движението по пътищата.

Балабанов заяви, че в страната ни се наблюдава съществен спад на броя на жертвите при ПТП. Въпреки това, че през периода 2014-2016 г. тази тенденция се обърна и транспортната обстановка се усложни, в последните две години, ние намалихме броя на загиналите с 10%. Това е една устойчива тенденция. През 2018 г. България постигна 21% намаляване на жертвите в сравнение с 2010 г. Това е средно ниво в ЕС, коментира зам.-министърът.

Балабанов отчете, че се увеличава броят на заловените шофьори, които управляват в нетрезво състояние. По думите му се полагат мерки и в тази насока. Глобите са завишени драстично, каза той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *