Стартира деветото издание на Програмата за патриотично възпитание в Област Враца

Стартира деветото издание на Програмата за патриотично възпитание в Област Враца

13 февруари 2020  |   0 коментара

В Регионалният исторически музей - Враца беше открита изложба по повод 120 години от рождението на бележития художник Пенчо Георгиев.  За живота и творчеството на художника говори Христо Божков - завеждащ отдел Художествена галерия „Иван Фунев“.

Пенчо Георгиев е роден във Враца на 1 февруари 1900 г. През 1925 г. завършва Художествената академия.

След дипломирането си започва работа като сценограф.

През есента на 1929 г. заминава за Париж. Във френската столица специализира при известния френски декоратор Пол Лоран. Остава във Франция до 1932 г. След завръщането си в България Пенчо Георгиев се изявява в различни дялове на изкуството. Илюстрира книги и учебници. Участва във вътрешното оформление на жилища. Извършва обществена дейност. Автор е на театралната декорация на повече от 30 спектакли. Работи за Народния театър и Народната опера.

Творчеството на Пенчо Георгиев е в три области на изобразителното изкуство – живопис, илюстрация и театрална декорация.

Участва в изложби в страната и чужбина. Излага собствени творби на Есенния салон в Париж през 1929 г. Демонстрира сценографията си на триеналето в Милано през 1936 г. Участва с графика на изложби във Варшава, Прага, Кошице, Любляна и Загреб.

Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и градските галерии в Сливен и Враца.

На събитието присъстваха общинските съветници Красимир Ангелов - председател на комисията по култура, и Момчил Янков, Георги Могилски от отдел „Култура“ в Община Враца, Георги Ганецовски - директор на РИМ, представители на СБХ - Враца.

По време на самата изложба ученици от СУ „Никола Войводов“ рисуваха сюжети от творчеството на Пенчо Георгиев. С тази инициатива беше даден стартът на  Програмата за патриотично възпитание за 2020 година. Тя се провежда за девета поредна година и е под патронажа на народния представител Красимир Богданов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *