От ВМРО ще настояват за реализиране на програмата за образована раждаемост в Стара Загора

От ВМРО ще настояват за реализиране на програмата за образована раждаемост в Стара Загора

19 декември 2019  |   0 коментара

Демографската криза е изключително сериозен проблем и сме длъжни да предприемем мерки и да се опитаме да се справим с него, коментираха пред журналисти от старозагорската организация на ВМРО.

Целта на програмата за образована раждаемост е да бъдат подкрепени с хиляда лева еднократна помощ за новородено до трето дете в семейства, в които родителите са поне със средно образование.

През 2018 г. в община Стара Загора са родени 1394 деца, което е поредно свидетелство за спад на раждаемостта и че  всяка година се раждат все по-малко деца. За справяне с демографския срив в общината трябва да се раждат най-малко 2 хиляди деца, годишно, отбеляза общинският председател на ВМРО Евден Николов.

Нямаме патент за нея, но ще кажа на колегите от другите политически партии, които се опитват да я представят за своя - нека бъдем коректни. Земеделски народен съюз (ЗНС) направиха своя програма, а именно те говорят за политическа хигиена, каза общинският съветник Антон Андонов по повод отпадане на предложението за увеличаване на такса смет.

Недостигът в това перо ще бъде компенсиран за сметка на програмата за раждаемостта, която обявиха през септември от ЗНС, а 6 месеца по-рано с подобно предложение излязоха и войводите, но не срещнаха подкрепа от останалите общински съветници. 

В комисиите на местния парламент те са предложили да се сформира комисия от съветници и представители на общинската администрация, за да се определи методиката за разпределение на такса смет за граждани и фирми.

Отказът на ЗНС да подкрепят предложението за нейното увеличаване не е коректно, а всички старозагорци трябва да разберат, че рано или късно трябва да се увеличи таксата за услугата.

От ВМРО ще внесат още едно предложение, което искат да бъде включено в бюджет за следващата година - създаване на Фонд „Бъдеще за Стара Загора”, който да отпуска ежемесечни стипендии от 100 лева на даровити деца. Според тях това ще коства на бюджета между 50 хиляди и 60 хиляди лева на месец. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *