Спряно е строителството на 32-метрова джамия в Охрид

Спряно е строителството на 32-метрова джамия в Охрид

21 март 2019  |   0 коментара

Изграждането на 32-метровото минаре на джамията „Али паша” в центъра на Охрид е спряно след като „Управлението за защита на културното наследство в Северна Македония“ е установило сериозни нарушения от даденото вече разрешение за консервация на архитектурния паметник. Инвеститорът на проекта е наказан с парична глоба.

За констатираните нередности при изпълнение на плана за консервация на джамията от години обръща внимание сдружението „Съвест” от Охрид начело с Михаил Трендафилов- Нанче. Повече от три години Сдружението води битка за спазване на законите и за запазването на ценностите на Охрид като исторически център и най-популярна туристическа дестинация. От „Съвест” приемат идеята за консервация на джамията и продължаване на изследванията на всички пластове под нея, но не и изграждането на 32-метрово минаре, което рязко ще наруши архитектурния облик на центъра на града.

През месец юли 2018 г. с писмо, адресирано до генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, народният представител от ВМРО и заместник-председател на външната комисия Красимир Богданов, неговият колега от коалицията Петър Петров и още няколко депутати от ПГ на „Обединени патриоти" сезираха ЮНЕСКО по случая.

Информацията Патриотите са получили от жители на Охрид и Гражданско обединение „СОВЕСТ“ при тяхно посещение в града.

Пред ЮНЕСКО са изложени основните нарушения при реставрацията на джамията „Али паша“, а именно, че не са спазени разрешените дейности – използван е багер, който вече е повредил важни археологически пластове, включващи ранна християнска базилика, римски бани, древен некропол, гробница, богато украсена с мраморни плочи, а също и праисторически обект от бронзовата и желязната ера.

Спирането на строителството на минарето е победа на жителите на Охрид, но и на лидера на „Съвест” Михаил (Милчо) Трендафилов, който е кандидат за кмет на Охрид от името на партията Гражданско-демократичен съюз (ГДУ).

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *