Според българските организации в Албания малцинството ни там наброява 100 хиляди

19 октомври 2017  |   0 коментара

Признаването на българското малцинство в Албания безспорно е голям и исторически успех. Зад това мнение се обединиха Ива Крумова от Агенцията за българите в чужбина и Любомир Милошев от ВМРО в студиото на предаването „Денят ОН ЕР“ по телевизия България ОН ЕР.

Проблемите идват от политиката за македонизация. Самите хора там не са имали достатъчно самочувствие да извоюват това нещо. Правителството трябва да се задейства и да обърне внимание на тези хора, като на хора с българско потекло, обясни Крумова.

Тя цитира данни, които показват, че според Албания в държавата има 40-45 хил. души с българско потекло, но според българската общност те са над 100 хил.

Това е исторически успех, категоричен бе представителят на ВМРО Любомир Милошев.

Той е на мнение, че заслугата е обща – най-вече на българските общности в Албания, които поддържат културен живот, въпреки че толкова години са мачкани.

Във връзка с вероятно забавяне на издаването на удостоверения за български произход Милошев коментира, че не може да се хвърлят обвинения за корупция по този казус, тъй като лицата, които кандидатстват освен български граждани стават и граждани на ЕС. 

Забавянията бяха започнати от лоша практика от правителството на г-н Орешарски. Тогава организирахме протести, за да има максимално облекчен режим. Той трябва да е облекчен, но българската държава да има инструменти за контрол, обясни Любомир Милошев.

Ива Крумова посочи, че в даден момент е имало предложение това удостоверение да се издава от МВР. 

В Агенцията за българите в чужбина има експерти с дългогодишен стаж, които изучават тези общности и знаят във всяко едно село къде точно има българи, коментира тя.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *