София – 138 години от освобождението

София – 138 години от освобождението

04 януари 2016  |   0 коментара

На 4 януари 1878 година град София е освободен от турско робство. Битката при София е заключително действие на Западния отряд на Гурко за разгрома на Орханийската османска армия в Руско-турската война (1877-1878). Завършва с освобождаването на града.

След падането на Плевен през декември 1877 година Йосиф Гурко командва тежкия зимен преход към София през Стара планина. Той превзема София, като разгромява армията на Осман Нури паша.

Думите на Генерал Гурко са: „Вероятно нямаше да преминем Балкана, ако не бяха тези мълчаливи и силни българи, донесли ни хляб и топла храна. Накараха ни да махнем конете, за да запрегнат своите волове към оръдията и така тръгнаха първи да прокарват партина през преспите и чудовищния студ“.

Годишнината винаги се отбелязва тържествено от Столична община, граждански сдружения, представители на българското духовенство, руски институции и граждани.

Отслужва се благодарствен молебен в храма „Света Неделя" в памет на жертвите в Руско-турската освободителна война, както и за освобождението на град София. Провежда се литийно шествие от църквата до паметника на Цар Освободител.

Шествието винаги е съпроводено с празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, а пред Паметника на българския опълченец се организира празнична програма.

Паметникът на опълченеца се намира зад Военния клуб – там, където някога са били турските казарми и в тях е бил държан Апостолът на свободата Васил Левски, а след Освобождението се настаняват първите воини на новосъздадената българска армия – Опълченците на Шипка и героите от Шейново.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *