След протест на ВМРО – има решение за автобус до Златните мостове

След протест на ВМРО – има решение за автобус до Златните мостове

28 май 2015  |   0 коментара

Представители на Софийската организация на ВМРО – Българско национално движение и граждани протестираха днес пред сградата на Столична община по време на сесията на Общинския съвет. Те поискаха възстановяването на редовната автобусна линия до местността „Златните мостове“ в природен парк „Витоша“.

Със съдействието на Столична община линията на автобус 63 ще бъде удължена до местността „Златните мостове“ считано от 1 юли, което ще позволи на столичани и гостите на София да имат обществен превоз и до тази местност. Заместник-кметът по транспорта се ангажира в рамките на две до три седмици да бъдат изготвени необходимите анализи и документи, които да позволят това.

ВМРО още от началото на 2014 г. работи по решаването на този проблем. Тогавашният общински съветник от партията Ангел Джамбазки внесе доклад, който предлагаше възстановяването на линията по нов маршрут и с ново разписание. Целта беше да се осигури градски транспорт до знаковото място на Витоша, което реално беше оставено без обслужване от обществен превоз. Столичният общински съвет отказа да се произнесе и въпросът остана нерешен повече от една година.

По инициатива на Димитър Антов, който наследи Джамбазки в Общинския съвет, темата беше отново повдигната и партията поиска решение на въпроса. По инициатива на заместник-кмета по транспорта Любомир Христов беше направена среща и Столична община предложи бързо и приемливо решение. Според заместник-кмета в настоящия момент най-удачният вариант за бързо и ефективно решение е удължаване на маршрута на линия 63.  Идеята е маршрутът да се удължи до местността „Златните мостове“ за месеците от юли до края на август. Това ще бъде експериментално трасе, като въз основа на данните впоследствие може да се разработи и пусне вариант за отделна линия.

По време на протеста Карлос Контрера, председател на областния комитет на ВМРО в София, заяви, че Общината приема и е солидарна с позицията на протестиращите и вариантът, който се предлага от заместник-кмета, на този етап е удачно и бързо решение. Макар стъпката да е малка, тя е в правилната посока, съответства на процедурите и е в обществен интерес. Контрера допълни, че този въпрос е отлаган прекалено дълго време и според него причините за това са, че съветниците бягат от конкретните въпроси и проблеми на принципа „по-добре нищо да не се прави, за да не стане грешка. Това не е честна и общественоотговорна позиция, но след като Общинският съвет отказва да се произнесе толкова време, то Столична община предлага бързо и ефективно решение.

Димитър Антов обясни, че това е един от многото проблеми, свързани с Витоша, и трябва да се търсят начини за стимулиране на туризма в планината, като посочи, че тя е уникално природна даденост за София.

Хората от протеста посочиха, че предложеният вариант за удължаване на маршрута на автобус 63 със сигурност ще подобри съществуващото положение с транспорта до планина Витоша.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *