След настояване на Патриотите – повече грижа за глухите деца

След настояване на Патриотите – повече грижа за глухите деца

02 декември 2015  |   0 коментара

Консумативите и профилактиката на кохлеарни импланти за деца със 100% загуба на слух ще се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това решение взеха депутатите при гласуване на бюджета на държавния орган за 2016 г.

Предложението бе направено от народния представител от Патриотичния фронт, член на здравната комисия и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова. Преди седмица от групата на Патриотите проведоха среща със здравния министър Петър Москов, на която го запознаха с вижданията си относно медицинските грижи.

До момента НЗОК поемаше единствено за оперативното поставяне на имплант на децата, а родителите сами заплащаха последващите разходи. Аргументът на Патриотите за исканата промяна бе, че много семейства нямат финансовата възможност да осигурят нужната грижа за поддържане на имплантите. Така децата, оставайки без единствения начин да чуват, се десоциализират и изпадат в малоценно състояние, не са способни да възприемат и усвояват учебен материал.

Султанка Петрова посочи, че е удовлетворена от отзивчивостта на Министерство на здравеопазването, тъй като това засяга една от най-уязвимите групи, каквито са децата с увреждания и техните семейства. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *