След въпрос на Богданов: Болницата във Враца получава с 900 хил. повече

След въпрос на Богданов: Болницата във Враца получава с 900 хил. повече

16 април 2019  |   0 коментара

През тази година болницата във Враца ще получи по линия на договора с НЗОК близо 900 000 лв. повече в сравнение с 2018 г., а увеличението на субсидията от министерството на здравеопазването по реда на Наредба 3 е 141 000 лв., съобщава в. „Конкурент“.

Сумарно средствата, с които болницата във Враца ще извършва дейност през 2019 г., са увеличени с 1 039 400 лв. спрямо 2018 г. - това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в отговор на депутата от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ Красимир Богданов относно действията на МЗ за спасяването на МБАЛ “Христо Ботев” - Враца и възможностите за оказване на регламентирана държавна помощ на лечебното заведение.

Министърът припомни, че отделно държавата и общината отпускат допълнително средства за капиталови разходи. В рамките на предвидените капиталови разходи по бюджета на здравното министерство за 2019 г. за болницата във Враца са предвидени средства в размер на 529 500 лв., разпределени както следва: ремонт на помещение за ангиограф – 59 500 лв., за хемодиализни апарати и кресла – 150 000 лв., ремонт и реконструкция на АГ отделението – 280 000 лв., за закупуване на задължително минимално оборудване на съдебно-медицинското отделение – 40 000 лв., уточни министър Ананиев.

С отпуснатите допълнително 50 млн. лева се предвижда увеличение на субсидиите за дейностите, които извършват лечебните заведения, за да са в състояние да осигурят равностоен достъп до медицинска помощ. С наредба на министъра на здравеопазването ще се определят условията и реда за финансово управление на лечебните заведения, с което се цели подобряване на финансовата дисциплина в лечебните заведения за болнична помощ.

Ще бъде финализирана и работата по методиката по разпределението на разходите за персонал. По този начин ще се повиши ефективността по разходване на средствата, а от друга страна ще бъде осигурена възможност за повишаване на работните заплати на медицинския персонал, каза още министърът.

 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *