Слабаков с въпроси към ЕК за биологичните пестициди и органичното земеделие

Слабаков с въпроси към ЕК за биологичните пестициди и органичното земеделие

29 юни 2020  |   0 коментара

Стратегията „От фермата до вилицата“ отрежда централно място на органичното земеделие и поставя амбициозни цели - увеличаване до 25% от цялостното земеделие в Европа и намаляване с 50% на употребата на пестициди до 2030 г.

Улеснените процедури заложени в регламент 1107/2009 относно достъпа до пазара на биологични, ниско рискови пестициди са доказано неефективни. В момента има 66 биологични съставки, регистрирани в ЕС, и 120 биологични пестициди чакат одобрение от властите на държавите членки. Много от тях са алтернативи на пестициди на пазара в момента, посочва в питането си към Европейската комисия евродепутатът от ВМРО/ЕКР Андрей Слабаков. 

Предложените в стратегията „От фермата до вилицата“ мерки не са конкретни и не споменават как Комисията възнамерява да се справи с най-сериозните проблеми в регламент 1107/2009 - извънредното одобряване на пестициди от държавите членки и липсата на експерти, които да извършват оценката на биологични алтернативи, пише още Слабаков.

Затова и евродепутатът отправя следните въпроси към ЕК, свързани с биологичните пестициди и органичното земеделие:

Възнамерява ли Комисията да въведе мерки не само за улеснено пускане на пазара на биологични пестициди, но и за тяхното налагане?

Още повече, не смята ли Комисията за нужно въвеждането на специално законодателство, изцяло пригодено за управлението на биологичните пестициди?

Планира ли Комисията да въведе еко схеми, с което да бъде стимулирана употребата на биологични пестициди, особено в органичното земеделие?

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *