Андрей Слабаков: Крайно време е ЕК да предприеме конкретни мерки в защита на пчеларите

Андрей Слабаков: Крайно време е ЕК да предприеме конкретни мерки в защита на пчеларите

13 юни 2020  |   0 коментара

Евродепутатът задава конкретни въпроси за развитието на сектора

Подкрепата за българските и за европейските пчелари е подкрепа за цялото биоразнообразие и е крайно време Европейската комисия да предприеме конкретни мерки.

Това е позицията на евродепутата от делегацията на ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Андрей Слабаков. Затова и той отправя въпрос към Комисията относно подкрепата за пчеларите, предвидена в стратегията „От фермата до вилицата“.

Българският евродепутат подчертава важната роля на сектора за биоразнообразието и земеделието. Неговите въпроси са:

Възнамерява ли Комисията да определи пчеларството като земеделска дейност с особена обществена и икономическа полза и да създаде условия за увеличаване на субсидиите за пчеларство?

Ще въведе ли Комисията, като част от новите стратегии, еко-схеми за опрашаване на дивата природа и на земеделските територии. Възнамерява ли да включи опрашаването на горите като специална графа в такива еко-схеми?

В новите си предложения за стратегии за биоразнообразието и „От фермата до вилицата“, Европейската комисия поставя на централно място земеделските практики, които подпомагат постигането на целите за биоразнообразието и климата за 2030 и 2050 година. Измежду тях е запазването и възстановяването на европейските гори, посочва Слабаков.

Една от предложените мерки е въвеждането на „еко-схеми“, които да се отпускат на тези земеделци, които използват особено полезни за биоразнообразието практики. Комисарят по земеделието Януш Войчеховски поясни пред комисията ЕНВИ на 4 юни 2020, че схемите ще предоставят финансиране над възможното чрез Общата селскостопанска политика.

Нека се има предвид, че според данни на комисията 4 от 5 растения имат нужда от опрашване и земеделската стойност на опрашителите, и пчелите на първо място, в Европа е 15 милиарда евро. Като се добави и фактът, че взаимните ползи от пчеларството и горското стопанство са широко приети, е важно как ще отговори Комисията, мотивира се Андрей Слабаков.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *