Скоро в Косово може де се изучава български език и история

Скоро в Косово може де се изучава български език и история

28 септември 2018  |   0 коментара

Обсъдиха изучаването на български език в Косово

В последно време интересът към България сред нашенците в Гора драстично нараства

Източник: Бюлетин „Българите на Балканите и по света“, № 9, сайт на МНИ

д-р Антон Панчев

През втората половина на месец август 2018 г. представител на Македонския научен институт проведе срещи със заместник-министъра на образованието, науката и технологиите Хесет Сахити, както и с експерти от това министерство, на които се обсъдиха правните и административните възможности за изучаването на български език от ученици в Република Косово като избираем предмет в определени училища.

Заместник-министър Сахити заяви, че Министерството на образованието на Република Косово е съгласно да подпише нужните споразумения, за да се позволи изучаването на български език и история като изборен предмет от ученици в Косово, които имат желание за това.

Освен това бяха проведени разговори и с деканите на филологическите факултети на Прищинския и Призренския университет в Косово, които са готови да въведат лекторати по български език при подписване на споразумения между министерствата на двете държави, чрез които да се осигури финансиране за изпращането на лектори в двата университета.

Народният представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ Красимир Богданов провел разговор с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Обсъдена е готовността на Република Косово да разреши факултативното изучаване на български език в училищата в Косово, където има български общности. Също така и възможността в косовските университети да се въведе специалност „Българска филология“.

В момента работим за подписване на двустранно споразумение между двете министерства. От косовска страна, въпросът се движи от заместник-министърът на образованието и технологиите Сахити, с когото се запознах при посещението ми с МНИ в Прищина и българските райони в Гора и Жупа. Огромни благодарности на д-р Панчев, който работи неуморно за реализирането на тази родолюбива идея, споделя депутатът Красимир Богданов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *