Скандал в Русе. Секта се подвизава в общинско помещение, отдадено за пенсионерски клуб

Скандал в Русе. Секта се подвизава в общинско помещение, отдадено за пенсионерски клуб

18 април 2018  |   0 коментара

От скоро в пенсионерския клуб, намиращ се в бившето кино „Виктор Юго“ в ж.к. „Здравец-север“ в Русе, се подвизава молитвен дом, използван от представители на религиозна общност, наричаща се „Трета евангелска петдесятна църква Русе“.

Сигналът е подаден от общинските съветници д-р Росица Георгиева и Иво Пазарджиев от „Патриотите ВМРО, Глас народен“, след като граждани са се свързали с тях, за да потърсят съдействие.

След извършена проверка от страна на компетентните органи на Община Русе и съветниците Иво Пазарджиев и Траян Тотев, помещението, където се извършват служби три пъти седмично, е било затворено. Това, според председателя на групата общински съветници на „Патриотите ВМРО, Глас народен“, е заради предварително изтекла информация до въпросната религиозна общност, че предстои проверка.

Въпросите, които двамата общински съветници задават към кмета Пламен Стоилов, касаят преди всичко юридическата страна на нещата.

Георгиева и Пазарджиев питат кое е юридическото лице – наемател на въпросното помещение, и на какво основание то му е предоставено от страна на Община Русе. Също така – защо същото е предоставено от страна на пенсионерския клуб за молитвен дом на религиозната общност. Вписана ли е въобще „Трета евангелска петдесятна църква Русе“ в регистъра, воден от Общинска администрация - Русе на основание чл. 19, ал. 2 от Закона за вероизповеданията? Ако да, то подадено ли е към заявлението за вписване на вероизповеданието удостоверение от централното ръководство на „Трета евангелска петдесятна църква Русе“ за лицата, които го представляват в Община Русе, седалището и адреса на местното поделение? Общинските съветници настояват ако информацията е налична, същата да им бъде предоставена.

В помещението има обособена детска стая, която се ползва от децата на хората, посещаващи сбирките, а така също в коридора на сградата е разположена машина за продажба на топли напитки. В тази връзка д-р Георгиева и Пазарджиев настояват кметът Стоилов да отговори на какво основание се извършва търговска дейност в коридора на сградата, посредством автомата за топли напитки, а също така подавани ли са сигнали в Община Русе за нерегламентирано предоставяне за ползване на втори лица на отдадена под наем общинска собственост.

Най-важният въпрос, засягащ пряко интересите на гражданите, е какви ответни действия ще бъдат предприети във връзка с констатираното предоставяне на помещението на религиозна и търговска дейност от страна на администрацията.

Отговорът от страна на Община Русе ще бъде предоставен на предстоящата сесия на Общински съвет – Русе тази седмица.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *