Символ на Сливен оглавява европейски конкурс

Символ на Сливен оглавява европейски конкурс

15 февруари 2014  |   0 коментара

Не търсим най-старото, най-високото, най-дебелото, най-красивото или най-редкия вид дърво. Търсим най-обичаното дърво, запечатало се в сърцата и умовете на хората и тяхната общност. това обясняват организаторите на конкурса „Европейско дърво на годината“.

Към този момент старият бряст, красящ централната част на Сливен, води класацията с над 34 400 гласували. Българската гордост е следвана от дърво в Унгария, получило подкрепата на близо 27 000 души.

Страната ни има реална възможност да стане първенец в една положителна класация. Всеки желаещ може да подкрепи българския символ в страницата на инициативата. http://www.treeoftheyear.org/?lang=bg

Гласуването ще продължи до 28 февруари 2014 г., като последната седмица броят подадени гласове ще бъде скрит. Резултатите ще бъдат обявени на церемонията по награждаване на 19 март 2014 г. в Брюксел.

Станете част от успеха на българската кандидатура, като споделите с приятели и познати за класацията, за да могат повече хора да гласуват в подкрепа на гордостта на Сливен, призова ВМРО.

Историята на вековния бряст може да прочетете тук:

Старият бряст в Сливен е емблематичен за града. Той е вековен свидетел на бурното и героично минало на града. Край него са се провеждали много значими за града и общността събития и са го превърнали в знаково дърво.

При Стария бряст е измервана някога надморската височина на Сливен. Край него са преминавали всички демонстрации и манифестации.

Днес повечето жители на града уговарят важните си срещи под дървото. То остава най-ясния ориентир за посетителите на града.

Старият бряст присъства в герба на града и ще продължи да бъде маркер на времето и за идните поколения.

Той е от вида „Полски бряст“ (Ulmus minor) и е на възраст 1100 години.

Повече по темата можете да прочетете в рубриката "Зеленото е родолюбие"

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *