Сиди: Най-крайното възможно решение за Сърбия е да се стигне до налагане на вето

Сиди: Най-крайното възможно решение за Сърбия е да се стигне до налагане на вето

14 януари 2020  |   0 коментара

Сръбският външен министър Ивица Дачич направи остро изказване срещу българското малцинство в Босилеград и Цариброд. Защо Сърбия си позволява това и то по време на европреговорите? Спазват ли се правата на българите в Сърбия?

Изказването е цинично, защото преди 100 г. Сърбия завладява тези територии – Босилеград и Цариброд, по силата на Ньойския договор, разкъсвайки семейства и села. Ясно е, че това малцинство не е останало да живее в Сърбия по негово желание, останало е там, поради това че България губи няколко войни поред и съответно сърбите са тези, които печелят територия - България никога не се разширява в териториална посока към Сърбия, коментира в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR Александър Сиди – депутат от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“.

По думите на Сиди българското малцинство живее в най-бедната част на Сърбия – нарочно е оставено да бъде така. От около 100 хиляди души преди около 25 г. сега са около 30 хиляди, които са останали в тези територии. Останалата част от хората са отишли или във вътрешността на Сърбия, или са дошли в България, или са взели български паспорти и са заминали на Запад. Така че, политиката по обезбългаряване е целенасочена, подчерта Александър Сиди.

За какво ще настояваме по време на европреговорите, доколко твърди ще бъдем?

Според Александър Сиди по време на европреговорите сме длъжни да поставим българското малцинство, колкото и да не му се иска на Дачич, постоянно на масата на преговорите. В конституцията пише, че българското малцинство трябва да има всички права, а всъщност държавата нехае по този въпрос.

Александър Сиди е категоричен, че България може с много по-остри дипломатически ходове да накара Сърбия най-сетне да изпълнява своите ангажименти.

Най-крайното възможно решение е да се стигне до налагане на вето, каза депутатът от ВМРО.

Аз лично се съмнявам. Смятам, че здравият разум от страна на политиците в Белград ще ги накара да променят своето отношение по посока на този въпрос и съответно няма да стигнем до крайности да бъде спирана Сърбия по пътя ѝ към Европа и НАТО, допълни той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *