Сиди: Искаме НПО-тата да не участват в процеса на отнемане на детето от семейството

Сиди: Искаме НПО-тата да не участват в процеса на отнемане на детето от семейството

08 юни 2020  |   0 коментара

Страховете на хората са, че норвежците са на границата и сега ще ни вземат децата, каза депутатът от ВМРО

Отмяна на Закона за социалните услуги поискаха от ВМРО. Още през миналата година от партията настояваха приемането му да бъде отложено заради опасенията на част от родителите, че деца ще могат да се отнемат много лесно.

Законът за съжаление влиза в сила на 1 юли. Срещу него има достатъчно силни аргументи от различни групи в обществото. Ние бяхме длъжни да се вслушаме в тях. Имаме страхотен диалог с Министерството на труда и социалната политика и работим върху това да се опитаме да изчистим всички спорни въпроси, каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от ВМРО Александър Сиди.

По думите му въпреки това в обществото остава усещането, че нещо нередно се прави с този закон.

Страховете на хората са, че норвежците са на границата и сега ще ни вземат децата. Наистина в закона са написани няколко неща, които според мен са недомислици. Надявам се, че няма зла умисъл в текстовете. Дефиницията за дете в риск е много широка. Всяко едно дете реално може да попадне в тази ситуация и да бъде дете в риск, обясни Сиди.

Той обясни и самата верига – НПО участва в мултидисциплинарен екип, който предлага на директора на „Социално подпомагане“ да бъде изведено това дете от семейната среда. Директорът със своя заповед и без съдебен контрол дава разрешение за това и същото това НПО дава социалната услуга на това дете.

Това е конфликт на интереси и тази верига притеснява българските граждани, обясни още Александър Сиди.

От ВМРО искат НПО-тата да нямат никакво участие в процеса по отнемане на детето, както и бърз съдебен контрол – в рамките на три дни, върху заповедите на директора на „Социално подпомагане“.

Според Сиди концепцията на закона трябва да бъде променена, защото той говори за децата като нещо отделно.

Трябва да търсим решение на това децата да останат в семейството и то да бъде подпомогнато. Тоест основна ценност да бъде не самото дете, а семейството, в което то живее, допълни депутатът от ВМРО.

Ние предложихме всички тези фрагментирани много закони, които горе-долу казват едно и също, да бъдат събрани в един общ кодекс за социалните услуги. За тази идея говорим от доста време и смятам, че това е правилният път. Мисля, че ще срещнем и подкрепата на нашите партньори от ГЕРБ, смята Александър Сиди.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *