Сиди: Едва ли президентът опитва да бламира правителството с неосвобождаването на главния секретар на МВР

Сиди: Едва ли президентът опитва да бламира правителството с неосвобождаването на главния секретар на МВР

13 септември 2018  |   0 коментара

Не мисля, че забавянето на освобождаването на Младен Маринов като главен секретар е ход на президента, с който се опитва да бламира правителството.

Това заяви депутатът Александър Сиди от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ за БНР.

Коментарът му е след като стана ясно, че в парламента се отлага гласуването на трите министерски оставки и новите номинации, предложени от Министерски съвет. Причината е, че все още не е постъпил указ на президента Румен Радев, с който той да освободи главния секретар на МВР Младен Маринов. Маринов е номиниран за нов министър на МВР.

Проекторешението за кадрови промени в кабинета беше внесено в Народното събрание в сряда. С него се предлага на парламента да освободи министрите на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и на вътрешните работи и да назначи на тяхно място Петя Аврамова, Александър Манолев и Младен Маринов. Но назначаването и освобождаването на главния секретар на МВР е в правомощията на президента, а той е извън страната. От президентството уточниха, че президентът ще подпише указа след завръщането си. По правило правителствените промени трябва да се гласуват в пакет. 

Александър Сиди заяви, че не очаква изненади, когато бъдат гласувани оставките на тримата министри:

Нито очаквам да не бъдат освободени министрите, нито очаквам да не бъдат избрани новите предложения, защото в крайна сметка това беше решено на коалиционния съвет.

Сиди обясни, че проектът не е бил внесен в пленарна зала навреме и заради технически въпроси се е забавило подписването на оставката на Младен Маринов:

Не мисля, че е някакъв изненадващ ход на президента, с който се опитва да бламира правителството или нещо такова. Най-обикновена процедура.

Според Сиди, новите министри няма да повлияят в отношенията в коалицията:

Диалогът беше възстановен и от тук нататък се надявам заедно да започнем по-сериозна комуникация, защото следващата една година, това, за което мога да кажа със сигурност, е, че проблемът в България не е в самото правителство, а в дефицита на разговори между тримата наши лидери и съответно между Обединени патриоти и ГЕРБ. Надявам се, че това ще бъде променено, още повече след заявката, че всеки понеделник ще има коалиционен съвет.

Народният представител коментира, че увеличението с 10% на заплатите в бюджетната сфера ще повлече крак и за всички останали сектори в държавата. Сиди декларира, че Обединени патриоти в този политически сезон ще се борят активно за увеличението на пенсиите:

Заявката за увеличението на пенсиите е един от ангажиментите, с които ние влязохме в 44-ото Народно събрание. Ние от „Обединени патриоти“ ще продължим да се борим до края на мандата минималната пенсия да достигне онези нива, които заслужават достойните български пенсионери. Става дума за хора, които през целия си живот са влагали своя труд за държавата.

снимка: БТВ

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *