Сиди: „Дезинформация вместо фалшиви новини“ е като „роми вместо цигани“ - проблемът си остава

Сиди: „Дезинформация вместо фалшиви новини“ е като „роми вместо цигани“ - проблемът си остава

13 ноември 2018  |   0 коментара

Разпространението на фалшиви новини е изключително тежък и сериозен проблем, по който работят всички демократични общества през последните години. Прави впечатление, че последните мерки на Европейската комисия по проблема – да промени наименованието от „фалшиви новини“ на „дезинформация“, малко напомня на това, че в България циганите започнаха да се наричан „роми“, но това по никакъв начин не промени проблемите с интеграцията на тази група в обществото. Това, че се сменя наименованието не решава проблема.

Това заяви Александър Сиди – народен представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“, в предаването на България ОН ЕР „Брюксел 1“.

Според нас, не е правилният път да се търси дефиниция на термина „фалшиви новини“, това няма как да се случи. Една новина може да бъде на ръба на това да е вярна или не. Многообразието на мнения в интернет дава красотата на този вид общуване, обясни депутатът.

Нашите предложения предвиждат спирането на безграничната  и безконтролна анонимност, която цари в интернет пространството. Всеки трябва да отговаря за действията си както в реалния, така и във виртуалния живот, категоричен е Александър Сиди.

Част от решението за някои сайтове е прилагането на GDPR – европейският регламент, според който трябва да има администратор на лични данни. Защото ай пи адресът, от който се влиза във всеки един сайт са всъщност лични данни. Предложенията ни са свързани с разширяване на тази норма  - затова казваме „всички сайтове с българско съдържание, които с в интернет, трябва да имат лице за контакт и кой администрира съдържанието“.  Когато такъв сайт разпространява фалшиви новини – обиди, клевети, целящи опозоряването на личност или организация, то въпросното лице трябва да носи отговорност. При положение, че има как да се търси впоследствие съдебна отговорност от дадено лице, то ще се стопира клеветящата и позоряща информация, каза народният представител.

Сиди обясни, че идеята на Патриотите от ВМРО е за сайтове, при които липсва физическо лице за контакт, да може след съдебно решение да бъдат спирани.

Той е категоричен, че излизането от анонимност на авторите на фалшиви и уронващи престижа новини би решило проблема донякъде.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *