Сиди: Ако управляващите не решим Циганския въпрос, ще го решат хората по улиците

Сиди: Ако управляващите не решим Циганския въпрос, ще го решат хората по улиците

23 февруари 2019  |   0 коментара

Александър Сиди, депутат от ВМРО, с коментар за седмичните политически страсти в Народното събрание в ефира на телевизия „Европа“.

Относно Концепцията за интеграция на циганите Сиди коментира:

Ние сме предложили документа за обсъждане, отворени сме за дебат. Постоянно се получават нови предложения по текстове от Концепцията. На този етап сме, обсъжда се публично документът.

Ако ние не решим Циганския въпрос, ще го решат хората по улиците, категоричен е Александър Сиди.

Видяхме какво се случи в Катуница, където имаше смъртни случаи, напомни депутатът.

Не може да оставим една част от обществото да бъде тотално невписана и държавата да си затваря очите за проблема! Ежедневно хората ни питат какво правим по въпроса като управляващи, сподели той.

Затова е важно приемането на концепция. Ако ГЕРБ смятат, че няма да приемат тази концепция и че ще се съобразят с ДПС, нека да си управляват с тях – това каза и г-н Каракачанов. Но все пак от ГЕРБ дадоха заявка за приемането на подобен документ, коментира Сиди.

Той е убеден, че ще се намери диалог, за да бъдат взети правилните решения като мерки за интеграция на циганите.

За Изборния кодекс депутатът посочи, че няма обяснения за действията първо по приемане, а после по заявката, че ще се върне старото положение относно преференциалния вот. Сиди напомни, че след приемането на тези промени е призовал президента да наложи вето над текстовете.

Той коментира, че е разбираемо искането на партия ДПС за отпадане на преференциите, но за него е странно поведението на ГЕРБ, която е може би единствената партия, която няма проблем с партийната си дисциплина. Премиерът Борисов е доказал неведнъж, че контролира партията си с желязна ръка, каза патриотът и допълни, че за ВМРО е било необяснимо това „клякане“ на ДПС.

Говори се, че е ставало въпрос за запазване на кворума в парламента, което е задължение на управляващите, но се надяваме да не ставаме свидетели на такива договорки занапред, защото не е добре за държавата. Ако някой иска да управлява с ДПС, да си каже, заяви Александър Сиди.

Все пак той заяви задоволството си, че ГЕРБ са усетили, че правят груба грешка за преференциите.

Той коментира и „демократичността“ на ДПС:

Ясна е позицията на ДПС относно преференциите. Те не могат да контролират хората, които влизат чрез преференцията. Доказаха го. И в 43-ото и в 44-ото Народно събрание изключиха от парламентарната си група хората, които влязоха с преференции. Толкова за демократичността на ДПС.

Преференциите са чудесно явление в нашата политика, каза Александър Сиди и допълни:

Преференциите са далече от мажоритарния вот, който хората искат, но все пак е стъпка в правилна посока. Чрез тях може да се пренареди листата.

Целия разговор з политика вижте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *