Ревизия на Декадата на ромското включване

Ревизия на Декадата на ромското включване

08 февруари 2015  |   0 коментара

Парламентарната група на Патриотичния фронт ще поиска проверка на програмата, пише Михаил Кръстев за ФОРУМНЮЗ

Финансова ревизия на „Десетилетие на ромското включване 2005 – 2015 г.” след сигнал на ФОРУМНЮЗ ще поиска парламентарната група на Патриотичния фронт. Това потвърдиха председателят ѝ Валери Симеонов и зам.-председателят на парламента Красимир Каракачанов. Двамата поеха ангажимент да направят всички възможно за проследяването на паричните потоци, изтекли от републиканския и общинските бюджети, както и от европейските програми за осъществяването на десетгодишния план за интеграция на циганското малцинство.

Както ФОРУМНЮЗ писа, българският данъкоплатец е платил десетки милиони лева за осъществяването на мерките по Националния план за действие по инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005 – 2015 г.”. Общата сума на похарчените държавни средства по плана е 17 986 366 лв., но тя е многократно по-висока, тъй като за огромна част от мерките не са посочени нужните за осъществяването им разходи. Сред по-любопитните разходи е обучение на учители на ромски език на стойност 78 000 лв., както и създаването и укрепването на Ромски музикален театър на стойност 50 000 лв.

„Планът за Декадата бе приет по времето на Тройната коалиция, която управляваше с мандат на ДПС. Днес отново ДПС говори за ново включване и нови програми, струващи милиони”, заяви за сайта лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му трябва да бъде поискана проверка на свършеното по програмата.

На това мнение е и колегата му от НФСБ Валери Симеонов. „Резултат от изхарчените пари няма. Ясно е и къде са отишли по-голямата част от тях – в ромски и неправителствени фондации, а не е свършено нищо. Ромският етнос е достатъчно добре включен, просто трябва да се спазват законите”, обясни Симеонов.

Припомняме, че мониторингов доклад за свършеното по програмата е публикуван последно през 2010 г. Представителите на Патриотичния фронт изразиха и притеснение от липсата на отчетност по програмата, въпреки сериозните държавни и европейски средства, необходими за осъществяването ѝ.

Валери Симеонов, председател на ПГ „Патриотичен фронт”:

С тези сладки програмки циганският етнос се каспсулира още повече

- Г-н Симеонов, каква е оценката Ви за изтичащото Десетилетие на ромското включване?

– Отговорът на този въпрос е ясен както за вас, така и за мен. Резултатът от програмата е нулев. Като цяло този етнос и днес е достатъчно добре приобщен, просто трябва да спазва законите. Истината е, че с тези сладки програми се стигне до още по-голямо капсулиране на ромския етнос.

- Ще поискате ли финансова ревизия на програмата?

– Редно е да се направи финансова проверка и да се установи къде да отишли парите, предвидени за нея. Въпреки че и сега мога да ви дам отговор на този въпрос, голяма част са отишли в ромски фондации и неправителствени организации.

Красимир Каракачанов, зам.-председател на парламента:

Сега ще поискат нови програми и нови милиони

- Г-н Каракачанов, какво бе свършено според Вас по време на Десетилетието на ромското включване?

– Ефект от тази програма няма. Тя бе приета от Тройната коалиция, управляваща с мандата на ДПС и единственото, за което бяха нужни ромите на тези хора, бе купуването на гласовете им. Нужно е спазване на законите на България, а не декади. В Конституцията е записано, че средното образование е задължително и безплатно. Ако това се спазва, няма нужда от друго включване.

- Възможна ли е финансова проверка на свършеното по програмата?

– Проверка е възможна и трябва да бъде направена. Редно е да се установи колко средства са похарчени за нея и къде са отишли.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *