Пътните задръствания са проблем на демографията, а не само на пътищата

Пътните задръствания са проблем на демографията, а не само на пътищата

24 септември 2015  |   0 коментара

Задръстванията на са проблем на пътищата ни, а на демографската ситуация в страната. Скупчването на цялото икономически активно население в няколко града е тежък симптом на опасни дисбаланси. Това се казва в становище на ВМРО, предизвикано от тревожната пътна обстановка в страната, която изнерви мнозина и се превърна в основна новина в отминалите почивни дни.

Според ВМРО един от основните проблеми на България е пълзящият регионализъм. Това е крещящата разлика в условията за живот, които държавата осигурява в различните региони. Достъпът до благосъстояние на места е пъти по-малък от този в София. Качеството на живот е несравнимо.

Всичко това заплашва да остави българското население в страната да остане в няколко български анклава. Този момент не е далеч. Причината e държавната политика, водеща до несъразмерно големи публични инвестиции в едни региони за сметка на други. В тази посока се използват дори и средствата от Европейския съюз, които би трябвало да водят до заличаване на неравенствата, а не до тяхното увеличаване.

Столицата е лидер и в инвестициите и то не само като абсолютна сума. Привлечените инвестиции на глава от населението в Силистра са над 800 пъти по-малко отколкото тези в София, в Монтана са около 40 пъти по-малко, колкото са и в Кюстендил. Все по-видима става диспропорцията в развитието на северна и южна България. Оценката за качеството на живот по региони показва, че сред градовете в челото на класацията няма нито един от Северна България.

Всичко това води до обезлюдяване и изпразване на голяма част от страната. За последните десетина години Северна България е изгубила повече от една десета от населението си, а Южна България – едва 3 - 4%. Липсата на развитие в родното място подтиква стотици хиляди българи към емиграция или към преселение в София.

Затова ВМРО припомня, че българското правителство и министър Ивайло Калфин са поели ясен ангажимент за конкретна демографска политика. ВМРО от години предлага своята демографска програма „България 2050“, която включва конкретни мерки за реална подкрепа на отговорната раждаемост.  

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *