Първият регионален пресклуб на БТА извън България бе открит в Босилеград

Първият регионален пресклуб на БТА извън България бе открит в Босилеград

14 декември 2015  |   0 коментара

Първият регионален пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) извън България започва да функционира в Босилеград, Западните покрайнини. Пресклуба на БТА откри генералният директор на агенцията Максим Минчев, а на откриването бяха депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов, Юлиян Китипов - втори секретар на Посолството на Р България в Белград, жители на Босилеград, гости от България.

Това е тринайсетият пресклуб на БТА и първи извън границата на България. Искрено се надявам, че с тази нова българска културно-информационна точка ще имаме възможността да засилим двупосочния обмен на информация от и към Западните покрайнини и България и да направим повече хора съпричастни с това, което се случва тук, каза на откриването генералният директор на БТА Максим Минчев.

Той посочи, че една от целите на новата информационна точка в Западните покрайнини ще бъде да направи възможно това все повече българи да знаят какви са проблемите на нашите сънародници, както и да се търсят възможностите за тяхното решаване.

С пресклуба си БТА не просто разширява географията на своята дейност и представителство, а и показва отношение към съдбата на българите в Западните покрайнини. За изграждането и функционирането на новия медиен център БТА си сътрудничи с местната неправителствена организация сдружение „Група на либерални, амбициозни и солидарни" (ГЛАС).

Ще се опитаме да дадем повече гласност за проблемите, които имат българите в Западните покрайнини, и се надявам, че тези проблеми ще бъдат чути, каза председателят сдружение „ГЛАС“ Александър Димитров.

Той допълни, че малкият Босилеград едва ли има капацитета да дава урок на някого, но обещава, че ще бъдат твърдо зад позицията на истината.

Генералният директор на БТА припомни, че преди няколко години в Босилеград беше открита изложбата „Родени свободни“, която показва пътя на българската журналистика от Българското възраждане до днес. БТА винаги ще подпомага и един уникален великденски фестивал, на който участват български деца от всички краища на света, каза Максим Минчев. За тази подкрепа на Агенцията досега той получи и плакет, като знак на благодарност.

Една граница не може да раздели един народ, категорични бяха участниците в събитието, което беше наречено „исторически момент“ от представителя на посолството ни в Белград.

Депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов посочи, че досега БТА се е доказала като медията с най-патриотични инициативи, свързани с българщината.

Малко медии за съжаление правят това, което прави Агенцията, каза Ангелов и допълни, че тази инициатива ще направи наистина така, че хората от двете страни на границата да се познават и да си помагат по-добре. 

Сътрудничеството ни с БТА не е от днес, то е от годините назад, така, че се надявам с откриването на този клуб ставащото тук да достигне до все повече хора в България и което е още по-важно до институциите, за да могат да коригират поведението си спрямо българите в Западните покрайнини, каза председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ Иван Николов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *