ПФ връчи меморандум за демографските проблеми на Калфин

ПФ връчи меморандум за демографските проблеми на Калфин

25 юни 2015  |   0 коментара

По идея на ПГ на Патриотичен фронт днес в сградата на Народното събрание се проведе среща с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. На срещата присъства заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, заместник-председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Искрен Веселинов и народни представители. Основни теми бяха демографската политика и съществуващия демографски срив в България.

На министър Калфин бе връчен Меморандум от 28 страници, в който са анализирани проблемите на демографската криза и са предложени мерки, обобщи след срещата Искрен Веселинов.

Той добави, че целта е била да се започне системен дебат по проблемите, тъй като населението на страната намалява с 8-9 души на час. Една от постигнатите договорености по време на срещата е да се търси обща политика в рамките на политическия формат.Този въпрос ще бъде поставен за обсъждане в Съвета за регионално развитие.

Според думите на Ивайло Калфин демографската политика е една от важните и изисква дългосрочни и планови действия. Министърът смята, че трябва да има дебат в Народното събрание по проблемите. Той поясни, че е напълно съгласен с предложението на ПФ да бъдат стимулирани работещите родители.

Дискутирахме възможните пътища за разрешаване на проблема, възможностите за труд, работа, бизнес, но е много трудно да се говори за демографска политика без да се повиши качеството на живот, коментира Калфин.

Според него в темата се включват освен доходите и заплатите, още образованието и здравеопазването. Затова са били коментирани и възможни мерки за приличане на квалифицирани специалисти там, където има свободни места, както и възможности за стимулиране на заетостта в селските райони.

В краткосрочен план няма начин да бъде решен проблемът с демографската криза, обясни министър Калфин. Той благодари за инициативата, анализа и идеите на депутатите от Патриотичния фронт и добави, че Меморандумът ще влезе в годишния план за действие и ще се превърне в документ – част от политиката на управляващата коалиция.

Текст на Меморандума >>> 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *