Проф. Проданов: Електронните гривни ще намалят разходите на затворите

Проф. Проданов: Електронните гривни ще намалят разходите на затворите

04 декември 2018  |   0 коментара

Осъдени и подсъдими ще бъдат следени чрез електронни гривни. Мярката има за цел да намали разходите на затворите.

Това каза заместник-министърът на правосъдието от квотата на ВМРО проф. Николай Проданов в ефира на България ОН ЕР.

До няколко месеца Министерството на правосъдието ще започне да използва електронен мониторинг върху осъдени лица и подсъдими с наложена мярка за неотклонение „домашен арест“, съобщи той.

Електронните гривни ще се прилагат спрямо лишени от свобода, които изтърпяват присъдата си с по-лек режим в затворнически общежития от открит тип, спрямо лица с пробационни мерки, които предвиждат ограничаване на движението, както и при подсъдими с мярка „домашен арест“, обясни Проданов.

Гривните ще бъдат контролирани и следени в команден център при главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и ще работят на радиочестотен и GPS принцип.

Електронното проследяване има за цел да допринесе за намаляване на разходите и преодоляване пренаселеността на затворите.

Предвиждаме през следващите години броят на гривните да достигне 2000. Те ще дават незабавна информация за лицата. Ще бъде ясно дали те спазват наложените им ограничения, допълни заместник-министърът на правосъдието.

Той коментира още, че през последните години се наблюдават сериозни подобрения на материалните условия в българските арести.

Запитан за излезлите снимки с лошите условия в ареста, където са задържани кметицата на „Младост“ и нейната заместничка, Проданов обясни, че през лятото двете са били временно в Сливен, където има много добри условия за задържаните. Той обясни, че по свое желание Иванчева и Петрова са се върнали в ареста в София.

Направих си труда да проверя за други жени в затвора в Сливен, които имат същия процесуален статус, като Иванчева и Петрова. Оказа се, че има 14 подсъдими жени в момента там. Три от тях изтърпяват стари присъди. Единадесет са със същия процесуален статус. Никой, обаче, не се е загрижил за тяхната защита, допълни заместник-министърът.

Проданов обясни за сложността на ситуацията да се извърши ремонт в арестите към Софийския затвор. Това означава всички да бъдат изместени от едно крило в друго, става пренаселване, което автоматично нарушава изискването за 4 кв.м. на лице, лишено от свобода. И това е практически невъзможно да се случи в двата софийски ареста. Капацитетът на ареста на „Г. Димитров“ е 249 задържани, а на „Майор Векилски“ – 89. В момента на „Майор Векилски“ са 100 души. Нали разбирате, че няма как да се подмени ВиК или електрическа инсталация килия по килия. За всички хора от ареста трябва да бъде намерено място, където да бъдат преместени, за да се осъществи какъвто и да е ремонт.

Заместник-министърът каза, че тези арести отговорят на минималните критерии по отношение на четирите кв. м., на осветеността, свежия въздух, отоплението. Той обясни, че се изпълняват актове от прокуратурата и съдебната власт и Дирекцията е задължена да ги изпълни, без някой да се интересува има ли свободни килии и в какво състояние са.

По думите му, за двата софийски ареста са необходими сериозни финансови средства, защото е необходим не просто ремонт, а цялостно преустройство, а такива пари в бюджета на Министерството на правосъдието в момента няма.

Целия разговор с проф. Николай Проданов проследете във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *