Протест пред ВАС поиска отмяна на решението за секциите в Турция

Протест пред ВАС поиска отмяна на решението за секциите в Турция

18 септември 2014  |   1 коментар

Десетки граждани се събраха пред сградата на Върховния административен съд по време на откритото му заседание, за да подкрепят искането на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ за отмяна на решението на ЦИК за увеличаването почти двойно на броя избирателни секции в Република Турция за изборите на 5 октомври.

Съдът да прояви национална отговорност и да отмени решението на ЦИК, съставена от членове на коалиция БОСТАН (Бойко Борисов и Местан). Не е редно Турция да предопределя изборния резултат в България, заяви пред протестиращите организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов, който е и кандидат за народен представител на патриотичната коалиция в столицата.

В подкрепа на протеста дойдоха и водачите на листи на Патриотичния фронт за София и Русе – Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов. Присъстваха и съпредседателят на НФСБ Данчо Хаджиев, представители на СПС „Защита“, НС „За честта на пагона“ и „БГ Патриот“ – организации, които подкрепят коалицията „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“.

На откритото заседание на ВАС кандидатите за народни представители и юристи Карлос Контрера и Димитър Стоянов изложиха подробно аргументи и доказателствата за множество нарушения, които ЦИК е допуснала при вземането на решението.

Поради тази причина в Турция са открити 136 секции, за голямата част от които има съмнение, че отговарят на изискванията на закона, а същевременно в държави със значителни български общности, като например Македония и Сърбия, броят на секциите е минимален, коментира Контрера, който е и юридически съветник на ВМРО.

„Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ счита, че ако ВАС не отмени обжалваното решение, ще се създаде предпоставка за опорочаване вота на избирателите, което ще доведе до лавина от искания след изборите за касиране на вота.

Очаква се до края на работния ден днес ВАС да оповести взетото решение по жалбата на Патриотичния фронт.

Коментари

  • Апостол

    септември 18, 2014 в 6:24

    Проблема със секциите в Турция се състои в масовата манипулация на лични данни в нарушение на Закона за защита на личните данни. Никой няма право да използва имена , адреси, ЕГНта на други лица и да ги въвежда в списъци / подава заявления за гласуване/, а от идентичните записи в ЦИК , и факта , че заявления са подавани от един и същи IP адрес - това е очевидно. Ето това е напълно достатъчно основание за проверка и блокиране на откритите секции.
    Това трябваше да оспорвате !

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *