Промени в Избирателния кодекс предложиха от Патриотичния фронт

Промени в Избирателния кодекс предложиха от Патриотичния фронт

08 април 2015  |   1 коментар

На пресконференция в Народното събрание днес представители от ръководството на ПГ на Патриотичен фронт запознаха журналистите с предложенията за промените, които са внесли в Избирателния кодекс, в Закона за събранията, митингите и манифестациите и в Наказателния кодекс.

 В тях е вписано въвеждането на нови членове и алинеи, които бяха цитирани от председателя на ПГ Валери Симеонов.

В Избирателния кодекс чл. 3, ал. 1  - въвежда задължително гласуване. Добавена е и възможност хората с увреждания и трудно подвижните също да упражнят своя глас. Нова алинея 3 предвижда санкциониране на негласувалите.

От Патриотичния фронт предлагат пред всяка избирателна секция да има табела с телефон, на който гражданите да могат да информират и подават сигнали до компетентните органи, включително и до дежурен прокурор, за забелязани нередности. Досега действащата практика е показала, че реакцията по писмените сигнали за нарушения в изборния ден е много бавна, отбелязаха вносителите.

Сред другите предложения фигурира гласуването в държави извън Европейския съюз да се извършва само в секциите на дипломатическите ни представителства.

Предлага се още създаването на оперативни щабове в периода на едномесечната предизборна кампания, в които да участват МВР и прокуратурата. Така бързо ще може да се реагира на всички сигнали за престъпления в подготовката на изборите, поясни още Симеонов.

В предложенията е записана и активна регистрация, т. е. всеки избирател да се регистрира лично за участие в 35-дневен период преди изборите, което е мярка за изчистването на мъртвите души от избирателните списъци.

От Патриотичен фронт настояват да се забрани раздаването на различни подаръци и награди по време на кампанията. Мярката е свързана с преустановяване на практиката за придобиване на имотни облаги. Изключение могат да правят само с раздаването на знаменца или други дребни символи на стойност до 2 лева.

Глоба от 50 лева или лишаване от социални помощи грози негласувалите. Първата санкция се налага от областните управители, втората - от социалната служба. Не се предвижда санкция за негласувалите инвалиди, както и за възрастните над 80 години. 

От „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ предлагат и промяна в Кодекса на труда, според която работодателите да дават на гласувалите половин ден отпуск.

Изключително важни според Патриотите са предложенията им за промяна в Наказателния кодекс, според които за принуждаване за гласуване (т.нар. контролиран вот) да се присъждат от 1 до 6 години затвор, за неправомерно отпечатани бюлетини  - от 1 до 5 години затвор и до 3 години и глоба между 10 и 20 хиляди лева за водене на избирателна кампания на език чужд от официалния в страната ни.

Предложението за промяна в Закона за събранията, митингите и манифестациите предвижда създаването на нова алинея, според която подобни прояви да се провеждат само на официалния за страната български език.

Сигурни сме, че тези промени няма да изменят веднага съществуващото положение, ние не сме наивници, коментира Валери Симеонов, но отбеляза, че въвеждането им ще е първата решителна и сериозна крачка към прекратяването на съществуващите сега порочни практики.

Коментари

  • Ив.Иванов

    април 08, 2015 в 5:36

    Защо Патриотичен фронт не предлага промяна и в закона за гражданската регистрация.Казвам ясно,че този закон в частта си регистрация противоречи на няколко други закона и основно на Конституцията. Пример: Гражданин купува къща и установява след време, че собственика и още 7 човека продължават да са регистрирани по настоящ адрес. Това обстоятелство не може да се промени ако тези хора сами не пожелаят това. Как да се спокойни нови собственице. Друг пример: В стремежа си всеки кмет да набави за себе си гласове поголовно регистрира хора преди 2011 г. по настоящ адрес на други случайно подбрани адреси. При това,че къщите са в невъзможност да бъдат използвани за живот поради срутване. Това противоречи и насъмия закон,че регистриания трябва да живее на този адрес.Също така са регистрирани хора на одреси които съмите те не знаят, а така също и събствениците на имоти са изненадани като разберат, че в имота им има регистрирани 5-9 човека. Дайте предложение това да се промени и хората да заживеят спокойно. Това предлагам да става с молба или жалба от собствениците на имоти.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *