Прокуратурата се спеши по искане на Каракачанов

Прокуратурата се спеши по искане на Каракачанов

21 ноември 2019  |   0 коментара

Държавното обвинение поиска прекратяване на дружество, което работело за македонско малцинство в България, съобщава „Сега“.

Очаквано прокуратурата се задейства спешно по искането от преди два дни на Красимир Каракачанов да бъдат заличени дружества, които според лидера на ВМРО работят за македонско малцинство в България. 

Главният прокурор Сотир Цацаров бе сезиран от Държавна агенция „Национална сигурност“ за регистрирано сдружение с нестопанска цел с наименование „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“ със седалище гр. Благоевград, чиито цели са насочени срещу единството на нацията и представляващо заплаха за националната сигурност, съобщи в четвъртък Главният прокурор изпрати справката от ДАНС на компетентната прокуратура - Окръжна прокуратура - гр. Благоевград.

Окръжна прокуратура – Благоевград възложи и е извършена проверка, след приключването на която, днес - 21.11.2019 г., Окръжна прокуратура гр. Благоевград сезира Окръжен съд гр. Благоевград с искова молба за прекратяване на „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“. Основание за това е дейността на сдружението, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави. Целите на сдружението са политически, а средствата за тяхното постигане недвусмислено сочат, че учредителите приемат не само съществуването на македонско етническо малцинство в България (каквото не съществува, предвид решение № 1 от 29.02.2000 г. на КС на РБ по конст.д. № 3/1999 г.), но и че правата и свободите на това малцинство са накърнени, поради което се налага тяхната защита. Дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията, поради което то съществува в нарушение на чл. 44 ал. 2 от Конституцията на Р България.

Пресцентърът на Прокуратурата на Република България публикува пълния текст на исковата молба на ОП - Благоевград, със заличени лични данни.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *