Прокуратурата отхвърли сигнал на БХК срещу патриотите

Прокуратурата отхвърли сигнал на БХК срещу патриотите

02 септември 2014  |   0 коментара

„Разгледани в съвкупност програмите на НФСБ и ВМРО – БНД не водят до извод за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза към ромското население, а призовават по-скоро към интеграция и спазване на закона“.

Това е отговорът на Апелативна прокуратура – София относно сигнал на Българския хелзинкски комитет (БХК) срещу НФСБ и ВМРО. Според БХК в политическите програми на двете патриотични партии в частта им за правата и задълженията на циганите в България се насажда етническа омраза и сегрегация.

ВМРО изразява удовлетвореността си от справедливото решение на отговорния орган. Партията неведнъж е доказвала, че политиката ѝ е насочена към вписване на циганите в българското общество, като акцент се поставя върху стриктното спазване и прилагане на българското законодателство.

Държавата, в лицето на институциите, е длъжна да приложи спешни мерки за разрешаване на проблема с гетата. Циганите са пълноправни български граждани, които могат да се възползват от социалната система, единствено ако се приобщят към традиционните за България норми – завършване на основно образование, активно участие в пазара на труда, отговорност към създадените деца, спазване на законите.

Предложенията на ВМРО, представяни на вниманието на редица български институции, имат за цел траен напредък по темата за невписаните общности. Всички изготвени мерки, чакащи своето прилагане, биха били единствено в полза на самите цигани. Изолирането в гета, без лечение и образование, без достойна работа, доходи и грижа за децата, граничи с престъпност.

ВМРО няма интерес циганите да продължат да живеят в нехуманни условия. В същото време умножилите се организации, които най-често се наричат правозащитни, трудно могат да опровергаят подозрението, че всъщност развиват дейността си на гърба на несоциализираните общности, без да има видима полза. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *