Проектите за модернизацията на армията вървят с пълна сила

Проектите за модернизацията на армията вървят с пълна сила

04 септември 2019  |   0 коментара

До края на годината по-скоро е вероятно да се подпише договорът за флота, а в началото на следващата година и за бронираната машина. Това са реалните срокове, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос за проектите за модернизация, съобщават от „Дарик“.

Двата проекта се движат. Специално за флота срока го удължихме заради летния сезон, каза Каракачанов. Срокът е удължен с един месец, обясни министърът, с цел подобряване на офертите.

След което те ще бъдат разгледани, допълни той. Колкото до това дали има оферта, която се доближава до финансовия таван на проекта, Каракачанов каза, че две от офертите са до тавана, едната е малко над, затова сме дали срок за подобряване на офертите.

Към този момент, по думите му не се налага изменение в проекта за инвестиционен разход. Но както знаете и там е заложено изискването минимум един от двата кораба да бъде построен в България, посочи той.

Каракачанов изрази надежда до края на ноември или през декември да сключат договорите за корабите. Разбира се зависи от подобрението на офертите, посочи министърът.

Другата добра новина относно модернизацията е, че Конгресът на САЩ e одобрил предложението на Държавния департамент  за отпускане на 56 153 980 долара на България по Програмата за чуждестранни военни продажби (FMF). С тях ще се допълнят депозираните от нашата страна 1 200 000 000 долара по четирите договора между правителствата на България и САЩ за доставка на самолети F-16 Block 70.

На 19 юли 2019 г. Народното събрание ратифицира четирите договора  за придобиването на самолети F-16 Block 70 на обща стойност 1 256 153 980 щатски долара. Финансовите средства за заплащане на договорите в размер на 1 200 000 000 щатски долара бяха преведени от българска страна на 8  август 2019 г.  На 12 август 2019 г. Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ  потвърди получаването на средствата и влизането в сила на договорите за американската страна.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *