Продават 100 дка от Яйлата и Калиакра на чужденци

Продават 100 дка от Яйлата и Калиакра на чужденци

24 ноември 2013  |   0 коментара

В момент, в който актуален сред обществото е въпросът за продажбата на земя на чужденци, а този за неприкосновеността на защитени местности е винаги на дневен ред, се появи информация, че почти 100 декара от защитена местност на брега на Черно море са обявени за продан с право на строеж.

Допълнително напрежение внася фактът, че обявата е пусната в британски сайт, а цената е 2 млн. лири стерлинги. Не стига, че анонимните продавачи слагат на тезгяха защитена българска земя, но и пускат в „магазина" само чужденци.

Апетитните парцели са в националния археологически резерват „Яйлата“ и влизат в зона „Калиакра“, защитена по проекта „Натура 2000“. Парцелът обаче не подлежи на допълнителни разпоредби и издаване на разрешително за строеж, тъй като регулацията е направена преди „Натура 2000“, уточняват в обявата за продажбата, която разбуни духовете сред природозащитниците.

Текста, поместен на сайта „Агроновините.ком“, можете да прочетете тук:

Близо 100 декара от защитената местност на брега на Черно море са обявени за продан с право на строеж срещу 2 милиона лири стерлинги в британски интернет сайт за недвижими имоти, информира „Агроновините.ком“. Парцелите са брегова зона в резервата Яйлата, на 120 метра от морето и влизат в зона „Калиакра“, защитена по „Натура 2000″. Още преди въвеждането на европейската екологична мрежа обаче за тях е било извадено разрешително за право на строеж, гласи обявлението.

От него не става ясно кой е собственикът или собствениците на апетитните парцели, нито дали те се продават директно или чрез брокер на недвижими имоти. За обратна връзка не са посочени нито телефони, нито имейл, а на интернет страницата се отваря формуляр, чрез който може да се направи запитването за имотите.

В Яйлата и Калиакра може да бъде построена огромна двуетажна сграда с РЗП 20 400 кв. м.

За продан са обявени три съседни парцела от по 17 декара на 100 метра един от друг, които заемат обща площ от 98,63 декара. Издаденото разрешително е за 50% застрояване в зоната в регулация или 8500 кв. м с височина 10 метра и покривна конструкция. При коефициент на застрояване 1,2, продавачите изчисляват, че разгънатата застроена площ може да бъде общо 20 400 кв. м., разположена на два етажа.

Яйлата

Зоната между парцелите и морето е част от Яйлата – приморска тераса, обявена през 1989 г. за национален археологически резерват. Това, уверяват продавачите на земята, гарантира, че в тази зона  никога няма да има строителство, което да засегне панорамата на бъдещите купувачи към морето. От друга страна обаче Яйлата попада в защитена зона „Калиакра“, която е част от европейската екологична мрежа „Натура 2000″.

“Парцелът се намира в „Натура 2000″, но не подлежи на допълнителни разпоредби и издаване на разрешителни за строеж, тъй като регулацията е била направена преди „Натура 2000″, се казва в обявата за продажба на парцелите. Накрая са изредени атракциите в близост и се предлага и възможност за разсрочено плащане на парцелите без лихва.

Природозащитници са против строежите в Яйлата и Калиакра

Все още не е ясно каква ще бъде реакцията на природозащитните организации, които и в момента водят война за застрояването в Яйлата, а в същото време Европейската комисия разследва България за прекомерното строителство на ветропаркове в района на зона „Калиакра”.

Калиакра

В края на октомври коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ атакува проекта за надграждане на средновековната крепост в Яйлата. Той е на община Каварна и се финансира по ОП „Регионално развитие”. В един от лотовете на проекта – „Яйлата – античната врата на Добруджа”, се предвижда строителство с цел надграждане на средновековната крепост Яйлата. Предвидено е тя да стане шест, вместо сегашните три метра, да се направят кули с червена ламарина, „увенчани с метален шпил”. Заповедта, с която местността е обявена за защитена, допуска реставрация, но не и ново строителство.

Еврокомисията разследва България за презастрояването в Калиакра

С подробни аргументи коалицията „За да остане природа в България“ призовава Министерство на околната среда и водите да спре проекта, докато той не бъде променен така, че да се гарантира спазването на режима за защитена местност Яйлата и да не се стигне до увреждане на защитена зона „Калиакра”.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *