Проведе се VІ Конференция за Западните покрайнини

Проведе се VІ Конференция за Западните покрайнини

12 ноември 2019  |   0 коментара

На 8 ноември по повод Деня на Западните покрайнини и 100-годишнината от подписването на Ньойския диктат в София се проведе VІ конференция „Западни български покрайнини“ под мотото на Жан-Жак Русо „Да виждаме несправедливостта и да мълчим значи да участваме в нея“, съобщават от Културно-информационния център на българите в Босилеград.

Конференцията започна с българския химн, след което участниците – обществени деятели, учени, педагози и експерти от България и Западните покрайнини, в два панела представиха единадесет доклада по темата на конференцията.

В материалите авторите обстойно очертаха всички аспекти от положението на българите в Западните покрайнини в исторически и съвременен план, като подробно анализираха всички исторически, геополитически, икономически, хуманитарни, екологични, и демографски аспекти, които са повлияли за отделянето им от България и трудното положение, в което се намират и днес. От почти всички доклади си пролича тревогата за бъдещето на българското население в Западните покрайнини, което отчаяно от трудните условия за живот, вече напуска родните си краища и търси по-добри места за живот в България и страните в Западна Европа.

Причините за това трудно положение се крият в сръбската шовинистична политика спрямо другите народи и малцинства, която доведе до създаването и разпадането на Югославия, но и в неадекватната политика на българските правителства и липсата на дългосрочна стратегия за опазване на правата и интересите на българите в Сърбия.

Участниците в конференцията приеха Декларация „100 години Ньойски диктат и съдбата на българите в Западните покрайнини“.

Всички доклади от конференцията ще бъдат издадени в специален сборник.

Освен това събитие конференции по повод 100 години Ньойски диктат тази година се проведоха още и в Брезник, Троян и Трън, а тези дни предстоят още две такива в София.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *