Признаването на българската общност в Албания е смъртоносен удар в сърцето на белградско-скопската фалшификация

Признаването на българската общност в Албания е смъртоносен удар в сърцето на белградско-скопската фалшификация

16 февруари 2017  |   2 коментара

Признаването на българската общност, на българското малцинство има огромно символно значение, защото е смъртоносен удар в сърцето на белградско-скопската фалшива теза за това, че в Република Македония и в Република Албания няма българи, а има някакви други – някаква измислена нация, конструирана след 1945 година, казва евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пред агенция „Фокус“.

Коментарът му е по повод решението на Европарламента в доклада за напредъка на Албания за присъединяване към ЕС да залегне признаване на българско малцинство. В резолюцията за Албания по предложение на българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки беше включен текст, с който се потвърждават правата на българското население в Мала Преспа, Голо бърдо и Гора и се препоръчва те да бъдат включени в законодателството на страната.

Това е малка крачка, но все пак е успех за българската кауза, заяви Джамбазки.

Известно е наличието на българска общност на територията на днешна Република Албания още от Средновековието. Известно е, че през 30-те години на миналия век има подготвен договор за подписване между България и Албания, с който трябва да бъде официално признато българското мнозинство, отбеляза той, като припомни, че това не се случва заради Втората световна война и разразилите се тежки политически катаклизми в тази част на света след това.

Известно е, че в Република Албания понастоящем са признати всички известни национални малцинства без българското. Защо е особено важно това да се случи? Не само защото включвайки го в законодателството на държавата, те ще бъдат гарантирани на институционално ниво. Не. Нашите отношения с Албания са по-скоро добри и по-скоро приятелски и ние градим мостове, с които бихме могли да въздействаме върху процесите на Западните Балкани. Но тук признаването на българската общност, на българското малцинство, има огромно символно значение, защото е смъртоносен удар в сърцето на белградско-скопската фалшива теза за това, че в Република Македония и в Република Албания няма българи, а има някакви други – някаква измислена нация, конструирана след 1945 година, коментира Ангел Джамбазки.

Затова беше изключително важно да бъде призната българската общност. Затова беше изключително важно да им бъде обърнато внимание и да препоръчаме промени в законодателството, посочи още той, като допълни, че тези промени по никакъв начин не са насочени срещу интересите на Република Албания.

Напротив. Ние работим много добре с албанския посланик. Нашето желание е - защитавайки правата и законните интереси на българите в Албания, да можем да прехвърлим разговора освен в Албания, но и в Република Македония, заяви още евродепутатът.

Той отбеляза, че в Албания от много време са известни и български организации, и български културно-просветни дружества.

Известно е, че само за миналата година 2 500 човека са поискали да възстановят своето българско гражданство на основата на своя произход, така че нямаше никаква причина това да не се случи, подчерта още Джамбазки.

Той отбеляза и усилията на евродепутата Андрей Ковачев.

Беше ни изключително трудно да намерим съмишленици във всички парламентарни групи. Това беше една истинска офанзива, за да можем да защитим това предложение, тъй като в последния момент една от групите поиска разделно гласуване, което означава, че имаше офанзива, в която щеше да отпадне именно изречението: „гарантирането на правата и законните интереси на българите в Албания“. И ние се принудихме да търсим политически съмишленици буквално в залата. Може да си представите как се върши това между 750 европейски представители. Но в края на краищата - получи се, обясни Джамбазки.

Офанзивата беше организирана, забележете не от албанското правителство, а от „скопските ръце“ в Европейския парламент. Бяха активирани и мотивирани предимно хора, свързани по някакъв начин с бивша Югославия, с югославските интереси, с югославските служби и т.н. Бяха се подготвили доста сериозно, но този път загубиха, за което поздравявам и колегата Ковачев, и колегата Петър Курумбашев, който свърши много работа, намирайки хора в неговата група. Колегите от АЛДЕ, които както е известно в България са от ДПС, също бяха заявили плюсове, така че когато се свърши нещо полезно за държавата, то трябва да бъде споменавано. Можем да бъде противници по много други теми, но по тази тези нашите колеги взеха абсолютно правилната и национално отговорна позиция, заяви още Агнел Джамбазки.

Коментари

 • Данко Момчилов

  февруари 16, 2017 в 10:33

  Изключителни поздравления за тази победа на българщината на евродепутатите Джамбазки, Ковачев, Курумбашев както и всички останали подкрепили признаването на българската общност в Албания. Аз съм вероятно един от не многото българи, особено ако изключим междудържавно договорените лица, които са получавали разрешение да се поразходят из Албания преди промените. Тогава на фона на цялата странна социална действителност и бедност в Албания видях как нашите сънародници там бяха изоставени и от албанската и от българската държави, живейки в някаква минала епоха неприлично зле. Надявам се, че след "вятъра на промяната" и отварянето на границите нещата за някои от сънародниците ни са се променили към по-добро поне в битово отношение, а с това очаквано признание те да получат и необходимото уважение и права и да не се "чудят" защо ги определят като македонци. Надявам се, че и българската и албанската държави ще положат необходимите грижи за българите в Албания и за техните населени места и инфраструктура. Ее, ако пък забравят - затова сме тука, ще им напомняме.

 • Българчето

  февруари 26, 2017 в 2:50


  БЪЛГАРЧЕТО
  февруари 17, 2017 в 4:57

  За съжеление умиращата българска държава не е „запланувана“ само отвътре на днешните предели на съвремена България, а тази пагубна политика се води планирано, настоятелно и целенасочено за изкореняването на българската народност от всички наши съседи, където има компакно българско население останало по неволя след несправедливите „мирни договори“, като: Македония, Гърция, Сърбия, Румъния, Косово, Турция и Албания.
  Неодавна при едно мое пътуване до Албания, запознах се с едно местно българско семейство от град Корча. Поканиха ме у тях на гости. между другото казаха ми че на скоро са имали сватба на по малката и сестра на домакинята и ми показха няколко хубави снимки от сватбата. Запитах как се казват младиженците, сестраи се казва Кристина а пак младоженеца се казва Едмунд, просто не доумях и ги попитах повторно за името , те ми отговориха че се казва Едмунд, аз ги попитах да не е албанец, те ми отговориха че е местно тукашно наше момче, ами защо тогава се казва Едмунд а няма нашенско име. Накрая ми обясниха подробно че имената на новородените бебета се избират задължително по нарочно отпечатани държавни книжки с имена на който нарочно не фигурират български традициони имена, и по този начин ето и прикрития геноцид над нашето изконно население зивеещо в близката чужбина.
  Питам се аз къде са нашите правозащитни организаци, кеде е „родното“ българско правителтвото, къде е Г-н Вангелов и цялатаму бюрократична машина, "грижещтa" се българите в чужбина!

  Драги управници, има какво да научите от вашите унгарски колеги и по специално как се бранят и се защитават правата на нашите сънародници в близката нами чужбина!CALLE

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *