Пренебрегваната циганска престъпност доведе до протестите в столицата

16 юни 2015  |   0 коментара

Нека да не търсим проблема за ситуацията в „Орландовци“ в агитките или предстоящите избори. Търпимостта на хората свърши. Дългогодишното пренебрегване на циганската престъпност и беззаконието доведоха до протестите в квартала.

Това заяви в ефира на БНТ заместник-председателят на Народното събрание и председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

И вчера акцентът се обърна към това, че в „Орландовци“ има хора от агитките. Ами ще има, като си изпуснал положението. Хората искат да видят някакви мерки. Не може да продължаваш да си затваряш очите пред проблема и после да търсиш вината в хората, допълни той.

Няма защо да се спекулира, че нещо отвън подклажда напрежението. Причината е, че 20 години никой не е взел никакви мерки, за да се премахват тези гета и да се въвежда обществен ред. Аз мога да ви покажа документ от преди 4 години – гражданите на „Орландовци“ събираха подписи с искане за общински референдум, за премахването на незаконните постройки в това гето. Това е през 2011 г. – преди 4 години и половина. Тази тяхна подписка беше внесена от тогавашния общински съветник Ангел Джамбазки, но Столична община не пожела да насрочи допитване, районният кмет се ослуша. През 2011 г. имаше избори - и президентски, и местни, и така проблемът остана. 4 години по-късно обаче нещата гръмват, каза Каракачанов.

Той заяви, че освен пренебрегването на проблемите, държавата стимулира бейби бум сред циганите. По думите му хората остават с впечатление, че малцинствата са постоянно привилегировани и няма закони за тях.

Да не обясняват различни организации, че циганите си били в правото да раждат. За какво право си говорим като на 13 години имат по две деца. Не може да стоим като щраус със заровена глава, изрази възмущението си Каракачанов.

Какво прави държавата, за да може това население да бъде интегрирано, запита той.

Хората искат да видят мерки, искат да видят, че държавата си е на място. Едва тогава нещата ще се успокоят, заяви Каракачанов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *