По настояване на Патриотите държавата отпуска над 1,1 млрд. лв. за социални нужди

По настояване на Патриотите държавата отпуска над 1,1 млрд. лв. за социални нужди

27 юли 2020  |   0 коментара

Нови икономически и социални мерки обявиха от управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти. Близо 2 млрд. лева дава държавата за финансова подкрепа на най-бедните и в подкрепа на бизнеса. Мерките бяха представени от министър-председателя днес. По настояване на Патриотите над 1,1 млрд. лв. от тази сума отива за социални нужди – подкрепа за пенсионерите и за безработните.

50 лв. добавка към пенсията ще получи всеки български пенсионер за период от три месеца.

Така за пръв път държавата отпуска финансови средства, които ще достигнат директно до хората, които са най-много потърпевши от икономическата криза, породена от пандемията.

С 30% от 1 август се увеличават разходите за парите за нощен и извънреден труд на служителите на първа линия в борбата с коронавируса - медици, полицаи, социални работници и др. (92 млн. лв.). Увеличават се от 1 август стандартите за делегираните от държавата дейности за училищното и детското здравеопазване, както и издръжката в домовете за възрастни, хора с увреждания, дневните центрове за деца (24.6 млн. лв.) 

Минималното обезщетение за безработица се увеличава от 1 октомври от 9 на 12 лв.  За тази мярка ще отидат 12 млн. лв. С 3 месеца от 1 октомври се увеличава и времето, за което безработните получават обезщетения, но мярката ще важи само за хората с минимални обезщетения. В тази група попадат работниците, излезли на борсата по взаимно съгласие с работодателите, както и онези, вече ползвали обезщетение през последните 3 години (4 млн. лв.)

Отпуска се допълнително субсидия  от 17,3 млн. лв. за лечебните заведения с отделения за инфекциозни и белодробни болести, както и за лечебни заведения в отдалечени райони. Други 126,3 млн. лв. ще отидат за увеличаване на средствата за медицинска и дентална дейност, като парите следва да се насочат за достигане на минималните работни заплати по колективния трудов договор в сектора. Правителството отпуска още 122 млн. лв. за лични асистенти, както и 15 млн. лв. за творчески проекти на творци на свободна практика. Допълнителните 1000 лв. към заплатите на медиците на първа линия ще се дават до края на годината (още 67 млн. лв. до края на годината).

Икономическите мерки са на стойност 731 млн. лв.

55 млн. лв. се отпускат за обещаните вече субсидии за чартърни полети, което предложение бе на ВМРО. С тази сума очакванията са да бъдат субсидирано пристигането на около 400 000 чуждестранни туристи.

До края на седмицата с промени в Закона за ДДС ще се въведе 9% ставка за виното и бирата, за туроператорските услуги и за т.нар. „случаен превоз“ на туристи.

Министърът на икономиката ще ускори работата по отпускането на грантовете на малките фирми, като за целта служителите във ведомството ще бъдат увеличени с поне още 10 души. Допълнително Министерството на икономиката ще получи 9,5 млн. лв. за подпомагане на проекти на големи инвеститори с изграждането на път, ВиК и др. На Министерството на туризма се предоставят над 8 млн. лв. за ваканционни ваучери за 38 000 служители на първа линия в борбата с коронавируса. МРРБ ще получи 355 млн. лв. за пътни проекти като магистрали „Европа“, „Струма“, „Хемус“, Южната дъга на София, пътя Ботевград-Мездра.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *