По искане на ВМРО в НС имаше изслушване на министър Захариева относно изказванията на Чавушоглу

По искане на ВМРО в НС имаше изслушване на министър Захариева относно изказванията на Чавушоглу

12 април 2019  |   0 коментара

По искане на ВМРО и „Обединени патриоти“ имаше изслушване на външния министър Екатерина Захариева във връзка със скандалните изказвания на турския външен министър Мевлют Чавушоглу за намеса във вътрешните работи на България.

От трибуната на Народното събрание заместник-председателят на ВМРО и на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов изтъкна мотивите на ВМРО за исканото изслушване на министър Захариева,  а  народният представител Красимир Богданов отправи няколко въпроса към Екатерина Захариева.

Ето и пълния текст на мотивите и въпросите:

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Уважаема г-жо Захариева,

Преди броени дни външният министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу в публична реч изказа скандалното твърдение: „Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени в закона за вероизповеданията“. Това изказване предизвика остра реакция в политическите среди и в българското общество.

Едва ли можем да отдадем думите на Чавушоглу само на предизборна агитация, както се опитват да ни убеждават, или на грешки в превода, както ни уверява говорителят на турското външно министерство.

В същата реч първият дипломат на южната ни съседка заяви, че ако преди Турция е била силна колкото е днес, събитията в края на 80-те и началото на 90-те години в България и Югославия нямало да се случат, визирайки „Голямата екскурзия“ и войната в Босна и Херцеговина. Говори също за турска военна интервенция в Сирия.

Всичко това заедно с прословутите „сърдечни граници“ на президента Ердоган, действията на политически сили в България за насаждане на етническа омраза чрез създаване на изкуствени малцинства, поставянето в привилегировано положение на едно от вероизповеданията буди нашата тревога.

Изложените факти ни карат да мислим, че последните събития са част от една целенасочена политика в изпълнение на неоосманистката доктрина на управляващата в Република Турция Партия на справедливостта и развитието.

Въпросите, които поставяме са: Оказван ли е натиск от турска страна върху представители на българското правителство и политическите партии за приемането на закона за вероизповеданията? Как ще гарантирате, че България е защитена от външни вмешателства в развитието на политическите процеси в страната?

Искрен Веселинов във Фейсбук страницата си написа коментар по темата с изслушването на министър Захариева и нежеланието на политиците в НС да се включат в разговора по тази тема.

Ето и пълния текст на Веселинов:

Тези изказвания впрочем съвсем не са инцидентни, а са в контекста на неоосманистката идеология, която изповядват днешните управленци на Турция. Помним, че в сърдечните граници на Ердоган влизаше и Кърджали, и Тракия. Изобщо балканските държави са само временно независими, а Империята се възражда. Честността изисква да отбележим, че този път имаше прилична българска реакция на провокацията - демарши, привикване на посланици, дори отменена визита на Чавушоглу в София. Можеше и повече - да отзовем нашия посланик Надежда Нейнски, например, но все пак показахме някакъв характер на управленско ниво.

Не така беше в парламента - никой освен нас не пожела да зададе въпрос или да изкаже отношение по темата: и ГЕРБ, и т.нар. „родолюбци“ от Воля, и естествено ДПС гузно мълчаха. Страх ги беше да не ядосат султана, навярно. БСП обичайно отсъстваха.

А трябваше всички да са в зала и в един глас да заявим, че българският суверенитет значи нещо и сме готови да пресечем всяко турско посегателство върху него в зачатък!

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *