Почит към Тодор Александров, 138 години от рождението на войводата

Почит към Тодор Александров, 138 години от рождението на войводата

05 март 2019  |   0 коментара

ВМРО – Благоевград почете 138 години от рождението на Тодор Александров на неговия паметник в областния център. Цветя поднесоха народният представител и заместник-председател на ВМРО Атанас Стоянов, заместник областният управител Иван Стоянов, кметът на с. Зелен Дол Ангел Младенов, граждани и представители на обществени организации и политически партии.

Младият историк Вангел Тодоров от ВМРО изнесе кратко слово, в което разказа за делото и живота на Александров.

Малко по-късно бяха положени цветя и на паметната плоча на Тодор Александров до църквата „Свети Димитър” в с. Падеш.

В Кюстендил ВМРО тържествено отбеляза 138 години от рождението на  своя лидер и революционер Тодор Александров. В знак на почит бяха поднесени венци и цветя пред неговия паметник в центъра на града.

Традиционно на този важен за ВМРО ден бяха удостоени с грамоти най-активните членове на Организацията.

Членовете на клуб „Традиция” Радомир произведоха почетен залп за Тодор Александров, за България и за всички, загинали за свободата, с което завърши честването.

На 4 март младежи от ВМРО - Пловдив раздаваха картички с лика на Тодор Александров, един от водачите и революционерите в националноосвободителните борби на Македония, по повод 138 години от раждането му. Проявата се осъществи на улица „Тодор Александров“ в район „Южен“.

Целта ни е всички живеещи на тази улица да си припомнят за великия герой точно на тази дата, а ако има такива, които не знаят за него, да научат. Това е началото и на една много мащабна наша инициатива под надслов „Знаеш ли къде живееш?“. Ще изработим и раздадем картички на значими личности от националната ни история, чиито имена носят пловдивските улици и булеварди. Считаме за редно всеки да знае и помни героите на България, сподели Васил Ганчев, член на студентската организация на ВМРО - Пловдив.

Чрез картичките войводите напомниха и за намерението си за изграждане на бюст-паметник на Тодор Александров в града. Всеки желаещ да помогне в набирането на средствата нужни за реализацията може да го направи в клуба на ВМРО Пловдив на адрес бул. „Марица-север“ № 51 (под моста на „Герджика“). Паметникът ще се намира в пространството между „Събота пазара“ и ДКЦ 7.

В София датата бе почетена с поднасяне на цветя на барелефа на войводата, който се намира на бул. „Тодор Александров“ в столицата.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *