Почит към Стефан Караджа, 151 г. от смъртта му

Почит към Стефан Караджа, 151 г. от смъртта му

31 юли 2019  |   0 коментара

В деня на смъртта на Караджата ВМРО - Русе се включи в отбелязването на датата. На 30 юли 2019 г. се навършват 151 години от смъртта на Стефан Тодоров Димов, останал в историята като Стефан Караджа. Умира от раните си в Русенският затвор, едва навършил 28 г. След боя при село Вишоград в местността Канлъ дере войводата се увлича в ръкопашен бой с враговете и ранен многократно е заловен, откаран в Търново а след това в Русе. Там е изправен пред извънреден съд, председател на който е Мидхат паша. Осъден е на смърт чрез обесване.

Никола Обретенов твърди, че войводата е окачен на бесилото вече починал от раните си получени по време на боя в Канлъ дере. Погребан е от баба Тонка Обретенова, като черепът на войводата се е съхранявал в къщата музей на баба Тонка в Русе и след години е предаден на Русенският музей.

Оригиналният надгробен камък е намерен при строителни работи през 2014 г. в къщата музей, въпреки че се смяташе, че войводата е починал на 31 юли, на надгробният камък изписаната дата е 30 юли 1868 г. Поклон пред войводата!

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *