Попова: Двойният аршин е тиктакаща бомба

Попова: Двойният аршин е тиктакаща бомба

01 юни 2015  |   0 коментара

Автор: Кристина Попова, председател на ВМРО – Гоце Делчев

Разпалването на конфликта в Гърмен започна с битов инцидент и бързо успя да събуди наболелите и отлагани във времето проблеми около циганския етнос. Проблем, който нека не се лъжем, не произтича толкова от самите представители на този етнос, а от бездействието на институциите в страната, от липсата на ясна политическа воля и мотивация за справянето с него, от използването на същите тези хора за печелене на избори.

От години ВМРО не спира да говори по темата – за беззаконието, за неплащането на сметки за ток, за незаконните къщи, грабежи, набези, брутални убийства, опустошаването на цели села в северна България.

Всичко това тлее в обществото и поражда чувството за неправда у всеки български гражданин, който спазва законите на страната и е редовен неин данъкоплатец.

Двойният аршин е тиктакаща бомба, която рано или късно избухва.

Това се случи в Гърмен. Проблемът е, че народният гняв не среща очакваната адекватност от страна на държавата за справянето със създалата се ситуация.

На практика нещата изглеждат лесни – събаряне на незаконните постройки, изселване на циганите без адресна регистрация там.  Това разбира се ще реши проблема на хората от Гърмен локално. То е като да лекуваш симптомите, а не самата болест. Защото същите незаконни обитатели на гетото ще се пренесат на друго място, където пак ще си построят колиби. И така, това ще продължава да се върти в един омагьосан кръг.

Като гражданин и политически ангажиран човек заставам зад Гърмен и подкрепям протеста, защото народът е гневен, обиден на своята държава, от която все по-често получава само задължения и все по-малко права.

Протестиращите трябва да се опазят от всякакъв вид провокация и да се разбере ясно, че проблемът не е човека срещу човек. А КОЙ и с каква цел е позволил заселването на циганите в квартал „Кремиковци“, незаконното строене на постройки, неизпълнената заповед за разрушаването им, издадена от ДНСК. И по-интересното е КОЙ обжалва пред Окръжен съд - Благоевград решението на ДНСК – тоест кой има интерес от незаконното присъствие на тези хора в „Кремиковци“.

Чак тогава ще се стигне до същността на конфликта и ще се разбере колко е тъжно, че всъщност  къщите, които сега ще се съборят, утре ще се застроят на друго място, чрез същото погазване на закона, от страна на някой дерибействащ кмет или Община. Затова тук Прокуратурата трябва да се самосезира и да разследва безконтролното заселване на цигани в „Кремиковци“ – подбудители, поръчители, виновници.

Исканията трябва да се генерализират и да се насочат основно и главно към отговорните за проблема институции и хора, които ги представляват.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *