„Помощ за българите в Украйна“ – акция на студенти от Търново

„Помощ за българите в Украйна“ – акция на студенти от Търново

20 април 2015  |   0 коментара

Студенти от Великотърновския университет организират благотворителна кампания в подкрепа на сънародниците ни в Украйна.  Под мотото „Помощ за българите от Украйна“ младите хора ще помагат на българските бежанци от конфликтните райони. Инициативата е на Студентския съвет към Великотърновския университет, провежда се съвместно със студентите от специалност „Връзки с обществеността” и ще протече под патронажа на ректора проф. Пламен Легкоступ. 

Целта е да бъдат събрани средства, които да направят живота на бежанците по-лек. Вече са разположени дарителски пунктове в Ректората, Четвърти и Пети корпус на университета, както и в студентските столове. Всеки може да направи дарение в работните дни до 15 май, в часовете между 9 и 15.30 ч. Организаторите са предвидили златен, сребърен и бронзов благодарствен лист за подкрепилите с по-крупни суми кампанията. 

Заместник-председателят на ВМРО и европейски представител Ангел Джамбазки вече получи благодарствен лист. Той направи лично дарение по време на посещението си в старата столица в петък, където откри приемна за граждани.

Като част от благородната инициатива студентите организират кулинарен базар, който ще покаже техните умения. Елитните ресторанти в старата столица също ще получат покана за участие. Средствата от продажбата на лакомствата ще бъдат предоставени на бежанците. Студентите от специалност „Музика” пък подготвят благотворителен концерт.

Само преди два месеца Ивайло Джилянов, който работи в администрацията на университета, посрещна първия бесарабски бежанец. Той обяви, че благотворителната кампания още в самото начало се радва на голям успех - мъж от старата столица обещал, че безвъзмездно ще предостави своя къща на семейство бесарабски българи. Джилянов добави, че украинските граждани с български произход традиционно търсят убежище в с. Гурково, намиращо се в близост до Балчик, както и в старозагорския град Гурково, където местен бизнесмен е заявил, че е готов да даде подслон на 150 семейства. 

Кампанията среща огромното одобрение на всички бесарабски българи, които са студенти във Великотърновския университет.

За повече информация за благородната инициатива и как може да помогнете - посетете страницата „Помощ за българите в Украйна“ в социалната мрежа

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *