Помагалото на ВМРО зарадва десетки училища

Помагалото на ВМРО зарадва десетки училища

17 април 2014  |   0 коментара

С инициативата на ВМРО по раздаването на безплатно историческо помагало в училищата искаме да покажем нагледно на децата от новите поколения какво е представлявала Българската държава от създаването ѝ до наши дни. Целим учениците да добият визуална представа за историята на България през нейните периоди на упадък и на възход.

Това заяви областният председател на ВМРО в Плевен д-р Калин Поповски пред „Посредник“. Заедно със заместник-общинския председател на ВМРО и общински съветник от партията Кирил Тодоров, той подари от ценното помагало на кабинетите по история в големите училища в Плевен.

Това е едно помагало, издадено през 1933 г. в Стара Загора, което показва границите на Първото, Второто и Третото българско царство. Изобразено е византийското робство, националните ни герои и царете от Третото българско царство. Има картина от Първото българско царство при Аспарух – в местността Онгъла. Има и карта на голямата територия от Първото българско царство, когато България е владяла почти цяла Сърбия, Албания, днешна Македония и е заемала ¾ от Балканския полуостров, поясни д-р Поповски и добави, че дори надписите по паното са на стария български правопис преди реформата от 1945 г.

Представителите на ВМРО – Плевен уточниха, че акцията по раздаването на ценното пособие е започнала от по-големите училища в града, но амбицията им е скоро цветното помагало да бъде притежание на всички учебни заведения в областта – малки, средни и големи.

За ВМРО подобни инициативи са традиция. Това не е първата, нито ще бъде последната подобна акция, която предприемаме. Ще бдим за съхранението на българщината и за възхода ѝ, обясни съветникът Кирил Тодоров.

Редица структури на Организацията вече зарадваха с патриотичния подарък училищата в своя район. Това вече сториха в Костинброд, Благоевград и в столичния квартал „Илиянци“. Интересът към помагалото е голям, като в централата на ВМРО се обаждат не само учители, но и ученици, които искат пособието в своите училища.

Всички заинтересувани да притежават историческото помагало могат да се обадят в централата на ВМРО на телефон 02 980 25 82 или да се свържат са нашите представители по места. Акцията по разпространението продължава. 

98 начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в столичния район „Илиянци“

Младежите от ВМРО - Благоевград обиколиха основните училища в града и подариха екземпляри от пособието

Г-жа Красимира Илиева, учител по История и цивилизация в СОУ "Д-р Петър Берон" - Костинброд, получи учебното помагало, което ще е от полза на учениците

Г-жа Анна Ананиева, директор на ІІ ОУ "Васил Левски", получи учебните материали в клуба на ВМРО в Костинброд

По-голям файл с изображението на помагалото може да изтеглите от тук.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *