Позицията на ВМРО винаги е била против машинното и електронно гласуване

Позицията на ВМРО винаги е била против машинното и електронно гласуване

16 юли 2019  |   0 коментара

Увеличаване на възнаграждението на членовете на СИК, предлага Юлиан Ангелов

Ние сме изразили нашата позиция в предишния парламент, че машинното и електронното гласуване в момента и в света, в който живеем, не дават сигурност и тайна на вота.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ по БТВ народният представител и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Държавата на е направила нищо против това да има машинно гласуване и то да протече нормално в определените секции, напротив – машините бяха осигурени, но на места имаше проблеми със самото машинно гласуване, имаше проблеми с отчитането на гласовете, както и с преференциалното гласуване, заяви Ангелов.

Мисля, че този опит беше полезен за всички, за да видим, че ние трябва да гарантираме правото на хората да могат да изразят свободно своя избор. Машините не го направиха това за всички. Грешката е в машините, не в хората, ако хората си бяха гласували на хартиени бюлетини, нямаше да има проблем с отчитането на техния вот, каза депутатът.

Позицията на ВМРО и преди е била против машинното и електронното гласуване. И съжалявам, че преди колегите от ГЕРБ не слушаха нашите доводи и  мотиви – да не бъде въвеждано машинното гласуване, защото ще има проблеми и това ще опорочи вота – дали ще е малко или много – няма значение. Въпросът е, че вотът се променя по този начин и не даваш възможността да се проведат честни и прозрачни избори, категоричен бе Ангелов.

Организационният секретар на ВМРО сподели опасенията, че е възможно чужди държави да влияят на българския вот и в машинно, и в електронно гласуване. Всеки, който разбира от технологии, може да Ви каже, че е елементарно за някой, ако иска да хакне системата.

По отношение на парите за секционните избирателни комисии Ангелов каза:

Вместо да се отделят за членовете на комисии повече средства, за да имат желание интелигентни и образовани хора да участват в секционните комисии, един член на СИК получава 50 лв., а губи няколко дни, за да бъде част от комисията. Това е пълно безумие. Така че предлагам на колегите да намерим вариант и да увеличим възнаграждението на членовете на комисиите, защото хората не желаят да си губят няколко дни от времето за 50 лв.

Юлиан Ангелов влезе в спор с депутата от БСП Явор Божанков като му каза, че съставът на ЦИК бе променен заради БСП, защото не били доволния от стария състав и сега отново не са доволни.

Ще бъдат доволни, когато се научат да не репетират пред огледалото какво да кажат и да използват заучени фрази, а да говорят нормално, категорично заяви Ангелов. И допълни, че г-н Божанков е станал като машина и говори заучени фрази и показва как добре работи машината за политици.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *