Позицията на Албания за българското малцинство ще еволюира

06 октомври 2017  |   0 коментара

Албания все пак е приятел на България и иска да влезе в ЕС, коментира Борис Вангелов от Обединени патриоти

Позицията на албанското правителство за българското малцинство в страната ще еволюира, убеден е Борис Вангелов – член на ръководството на ВМРО, народен представител от групата на Обединените патриоти и доскорошен председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Албания все пак е приятел на България. Албания иска да влезе в ЕС и би трябвало всички проблеми, които има с държавите на Балканите, със своите съседи, тя да ги реши. Един такъв проблем е този за българското малцинство, заяви Вангелов в предаването „Денят ОН ЕР“ по телевизия България ОН ЕР.

Коментарът му е свързан с решението на Тирана да не добавя българското малцинство в списъка с признати малцинства в Албания. Това беше потвърдено и от премиера на страната Дитмир Бушати в дебатите относно законопроект за защита на малцинствата в страната.

По думите на Вангелов Западните Балкани като цяло са важни за България - намират се еднакво близо до нейните граници и до най-важните центрове в Централна Европа.

В региона обаче има сериозни конфликти, посочи патриотът. По думите му има много сериозни тлеещи гнезда на напрежение, които ако не бъдат потушени и не бъдат регулирани, има опасност един ден да превърнат този район в гореща точка.

Проблем според него има и в Босна и Херцеговина, около която витаят тези за разцепление.

Вангелов обаче успокои - ситуацията в Испания и искането на Каталуния да се отдели от страната в автономна държава, няма да повлияе по принципа на действие на скачените съдове върху страните от Западните Балкани.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *