Подготвят филм за войводата Стоян Мълчанков

Подготвят филм за войводата Стоян Мълчанков

17 април 2020  |   0 коментара

Нашумелият журналист и създател на пътуващото читалище „Бащино огнище“ Ивайло Шопски и историкът Николай Борисов подготвят документален филм по повод 100-годишнината от убийството на войводата Стоян Мълчанков, съобщава „Балканец“.

На 22 април преди 100 г. е убит големият неврокопски войвода Стоян Мълчанков. Той е учител и просветен деец, революционер, околийски управител, народен представител. Участник в Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни. През 1903 г., по време на Илинденското въстание, спасява населението на цялото село Ковачевица, като извежда жителите на територията на свободна България. Друг интересен момент от живота на Мълчанков е, че по негова инициатива се изгражда теснолинейката Септември-Добринище. Близък приятел с Пейо Яворов и Тодор Александров.

Освен филма за Мълчанков предстои и излизането на народна песен, посветена на войводата. Тя е изпълнена от оркестър „Шевица“ и талантливите народни певици от Драговищица Бисера Иванова и Лидия Ангелова, а текстът е дело на Ивайло Шопски. 

Очаквайте повече информация относно представянето на филма и песента!

Видео >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *