Победа за патриотите: Промени в ГПК спират произвола на банките и монополите

Победа за патриотите: Промени в ГПК спират произвола на банките и монополите

12 декември 2019  |   0 коментара

По предложение на депутати от Обединени патриоти Народното събрание прие промени в Граждански процесуалния кодекс (ГПК), с които се задължава съдът да следи за неравноправни клаузи в договорите между търговци и потребители. Внесените предложения на Патриотите бяха мотивирани, че  с измененията ще бъдат защитени правата на клиентите от произвола на банки и частни съдебни изпълнители.

С промените се дава възможност при наличие на определени в закона предпоставки оспорването на започналото принудително изпълнение да бъде спирано от съда. Също така се задължават всички търговци или фирми, предоставящи услуги, да прилагат договора, заедно с неговите изменения и приложения в изпълнителното производство.

Приетите промени в ГПК засилват защитата на потребителите при отношенията им с банки, комунални дружества, мобилни оператори, естествени монополи и търговци с господстващо положение на пазара.

Нашата битка срещу произвола на банките и монополите над длъжниците отбеляза своя поредна победа с промените в ГПК, коментира съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

Чрез промените Патриотите за пореден път изпълняват поетите предизборни обещания за защита на гражданите в битката им с незаконни практики на банки и монополи. Народните представители от патриотичната коалиция ще продължат борбата за защита правата на всички български граждани срещу произвола на банки и монополисти.

Повече за промените на ГПУ четете  в обзора на специализираното издание Lex.bg.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *